Društvo

Čija su nadležnost napuštene životinje?

1709-konj
G
rađani Crne Gore, posebno stanovnici većih gradova, biće i dalje svjedoci nemilih scena sporog umiranja povrijeđenih životinja koje su prepuštene ulici, sve dok država i nadležne gradske službe odlažu pozivanje nesavjesnih vlasnika na odgovornost. Na putu sprovođenja Zakona o zdravlju i zaštiti dobrobiti životinja stoji problem utvrđivanja vlasništva, koji se jedino može riješiti obilježavanjem životinje, piču Dnevne novine.

Čija su nadležnost napuštene životinje?
Portal AnalitikaIzvor

Poslednjih nekoliko godina prizor napuštenih i povrijeđenih konja, ali i nekih domaćih životinja poput koza i ovaca, koje lutaju gradskim ulicama nije neobičan.

U slučaju kada je povrijeđena životinja ostavljena na ulicu neke od zgrada na periferiji Podgorice ne pomaže ni savjesnost stanara koji ne ostaju ravnodušni na tužan pogled i povredu koju je životinja zadobila, te zovu nadležne službe kako bi se izborili za privremeno utočište i veterinasrki pregled.

Ukoliko je životinja živa, te ako daje znake života, Komunalna inspekcija objašnjava da to nije u njihovoj nadležnosti, te da Veterinarska inspekcija treba da utvrdi zdravstveno stanje, te u slučaju neizlječive bolesti ili povrede da nalog za njeno uspavljivanje.

Ipak, iz Veterinasrke službe, kako pišu DN upućuju na Komunalnu inspekciju, i tako u krug.

- Pravi problem je što Veterinarska inspekcija nema novca za finansiranje pomoći ili uspavljivanje koje košta 100 eura. Iz tog razloga na teren izlaze tek pošto se dogovore ko će da plati uspavljivanja, kaže za DN Podgoričanka koja je zbog povrijeđenih i napuštenih životinja više puta kontaktirala nadležnu inspekciju.

Loša komunikacija između gradskih službi, Komunalne i Veterinasrke inspekcije uspostavi se pod pritiskom građana koji shvate da će upornim nastupom i bezbrojnim pozivima inspekcijama životinju riješiti muka.

Doktor veterinarske medicine Predrag Stojović, kojem se građani često zbog našuštenih i povrijeđenih životinja obraćaju za pomoć, navodi da je to problem na nivou grada, kojim se, nažalost niko ne bavi.

On tvrdi da se u Zagrebu i Beogradu formiraju sitne pomoći na nivou grada za napuštene životinje. Stojović tvrdi da su konji na ulicama kod nas uglavnom ostavljeni zbog iscrpljenosti ili uslijed povrede, te da su iz „Mont vet“-a više puta izlazili na teren i pomagali životinjama, nakon čijeg oporavka su se vlasnici javili i uzeli ih.

On je objasnio da u njegovoj veterinarskoj službi novac nije problem, ali da im je neophodna potvrda ili poziv od Veterinasrke ili Komunalne inspekcije, ili neke gradske službe da bi izašli na teren i uspavali životinju.

- U drugim slučajevima nećemo da izađemo jer, kao prvo, može da se javi vlasnik toga konja. Drugo, konj je potencijalno veoma opasna životinja i nama je u tom slučaju potrebno da nam se obezbijedi da ga neko pridrži, jer u kakvom god da je stanju može da zamahne nogom i da povrijedi čovjeka, pa čak i da ga ubije, objašnjava Predrag Stojivć iz veterinarske ustanove „Mont vet“.

Foto: rts.rs

Portal Analitika