Zanimljivosti

Britanski fizičar: Putovanje kroz vrijeme je moguće - u jednom pravcu

tajmtraveluok
Možda ćemo jednoga dana zaista moći da rezervišemo kartu za budućnost, ali to će biti karta u jednom pravcu. Putovanje kroz vrijeme jeste moguće, ali samo u jednom pravcu, rekao je stručnjak za fiziku elementarnih čestica Brajan Koks na prezentaciji održanoj na Britanskom festivalu nauke.

Britanski fizičar: Putovanje kroz vrijeme je moguće - u jednom pravcu
Portal AnalitikaIzvor

- Ključno pitanje glasi: Da li možemo da napravimo vremeplov? Odgovor je da, možete da odete u budućnost - rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru slušaocima na predavanja održanom u utorak koje je trajalo jedan sat.

- Imate gotovo potpunu slobodu kretanja u budućnost - dodao je on.

Koks je detalje opisao kako je putovanje u budućnost moguće u skladu sa Opštom teorijom relativiteta” Alberta Ajnštajna. Putovanje stotine, pa čak i hiljade godina u budućnost, moglo bi da se ostvari pod uslovom da se krećemo nevjerovatno velikom brzinom, približnom brzini svjetlosti.

“Diskaveri njuz” je poistovetio ovu teoriju sa takozvanim “Paradoksom blizanaca”:

Zamislite blizance od kojih je jedan na Zemlji (Blizanac A), a drugi (Blizanac B) na svemirskom brodu i leti veoma velikom relativističkom brzinom. U poređenju sa vremenskim okvirom Blizanca A, vremenski okvir Blizanca B biće usporen. Ukoliko vrijeme sporije protiče za Blizanca B, onda će se on/ona vratiti na Zemlju gdje je prošlo mnogo više vremena, pa je Blizanac A znatno više ostario od Blizanca B. Mehanizam koji stoji iza toga je “rastezanje vremena”, a njegov efekat je utoliko izraženiji ukoliko se više približavate brzini svjetlosti.

- Povratak iz budućnosti ili putovanje do bilo koje druge tačke u prošlosti mnogo je manje vjerovatno - smatra Koks.

Uspostavljajući vezu između svoje teorije i popularne britanske naučno-fantastične serije “Doktor Hu”, Koks je objasnio da bi ljekar koji putuje kroz vrijeme morao da nađe crvotočinu da bi se vratio u prošlost.

Postojanje teoretskog mosta, ili prečice kroz prostor-vrijeme, koje predviđa Opšta teorija relativiteta Alberta Ajnštajna, nikada nije dokazano.

 

 

Portal Analitika