Društvo

Inicijativa za izmjenu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskom savjetu

169ce
N
orme koje nijesu u skladu sa posljednjim izmjenama Ustava Crne Gore ne smiju ući u Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sudskom savjetu Crne Gore, jer bi se na taj način napravio korak unazad u reformskim procesima u oblasti pravosuđa u Crnoj Gori.

Inicijativa za izmjenu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskom savjetu
Portal AnalitikaIzvor

CeMI je danas podnio inicijativu Zakonodavnom odboru Skupštine Crne Gore za brisanje čl. 1 prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona sudskom savjetu Crne Gore, koji predviđa da se za člana Sudskog savjeta „bira predstavnik iz reda sudija osnovnih sudova koji ima najmanje 5 godina radnog iskustva kao sudija“.

Predložena norma nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, odnosno Amandmanom VIII koji je postao sastavni dio Ustava a shodno kome se mora voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti sudija i sudova kada su u pitanju članovi Sudskog savjeta iz reda sudija. Očekujemo od predstavnika zakonodavne vlasti da će izaći u susret ovoj inicijativi, koja ima za cilj poštovanje Ustava Crne Gore i kreiranje održivih zakonskih rješenja u oblasti pravosuđa.

Karakter norme iz čl. 1 prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, odnosno amandmanom VIII koji je postao sastavni dio Ustava Crne Gore, kojim je propisano da se, kada su u pitanju članovi Sudskog savjeta iz reda sudija, mora voditi računa o  ravnomjernoj zastupljenosti sudija i sudova. Uslovljavanjem da član Sudskog savjeta iz reda sudija osnovnih sudova mora imati 5 godina radnog iskustva kao sudija, ne garantuje ravnomjernu zastupljenost svih sudija. Takođe, navedena odredba je u suprotnosti i sa odredbom čl.17 Ustava Crne Gore kojim je propisano da su svi pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo, a takvo ograničenje nije uvedeno u duhu odredbe čl. 24 Ustava Crne Gore.

Ostaje nepoznanica zbog čega se predlagač opredijelio da uvede kriterijum sudijskog iskustva u pogledu odabira kandidata za člana Sudskog savjeta iz reda sudija osnovnih sudova. Ovo iz razloga što sudijsko iskustvo nije kriterijum za izbor sudije u instanciono više sudove – već Zakon o sudovima prepoznaje kriterijum radnog iskustva na poslovima pravne struke. Tako npr. sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori su da bi mogli obavljati sudijsku funkciju morali zadovoljiti kriterijum od 5 godina radnog iskustva na poslovima pravne struke, dok je za izbor sudija viših sudova potreban uslov 8 godina na poslovima pravne struke, dok sudije Vrhovnog suda moraju imati 15 godina radnog iskustva na poslovima pravne struke. Dakle, sudijsko iskustvo se u kontekstu odabira sudija u instanciono više sudove se nigdje ne pominje kao relevantan uslov, već se insistira na radnom iskustvu na poslovima pravne struke.

Veoma je bitno istaći i to da ovako koncipirana norma u nejednak položaj stavlja sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori, koji imaju manje od 5 godina sudijskog iskustva, a kojih je prema raspoloživim podacima više od 1/3 od ukupnog broja sudija osnovnih sudova. Ovo iz razloga što se samo za sudiju iz reda osnovnih sudova predviđa uslov od 5 godina sudijskog iskustva, dok se za kandidate za članove Sudskog savjeta iz reda sudija koji svoju funkciju obavljaju u Vrhovnom sudu, Apelacionom sudu, Upravnom sudu Crne Gore, te višim i privrednim sudovima, ne predviđa taj uslov. Godine sudijskog iskustva, same po sebi ne garantuju kvalitet kandidata. Aktuelno rješenje, shodno kome je izbor prepušten Konferenciji sudija na kojoj se tajnim glasanjem vrši izbor kandidata od strane svih sudija predstavlja rješenje koje i dalje treba zadržati, bez dodatnih uslova kojima će se značajan dio sudija osnovnih sudova onemogućiti da učestvuje u izbornoj proceduri.

Konačno, treba navesti i to da niti Ustav, niti jedan zakonski propis u Crnoj Gori poznaje podjelu na mlađe i starije, odnosno iskusnije i neiskusnije sudije, pa ostaje nejasan motiv da se sudijama osnovnih sudova sa manje od 5 godina radnog iskustva onemogući da učestvuju u postupku kandidature za člana Sudskog savjeta.

Zbog svega navedenog, CeMI je Zakonodavnom odboru Skupštine Crne Gore predložio brisanje čl. 1 Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskom savjetu Crne Gore.

 

 

Portal Analitika