Abiznis

Diloit objavio informaciju o tenderu za naftu i gas u crnogorskom primorju

naftaeksploauok
Diloitova (Deloitte) Petroleum Servisis grup (Petroleum Services Group) (PSG) objavila je na specijalizovanom sajtu kompanije informaciju o tenderu za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju.

Diloit objavio informaciju o tenderu za naftu i gas u crnogorskom primorju
Portal AnalitikaIzvor

PSG, koji pruža savjetodavne usluge preduzećima prilikom učešća na tenderima u industriji nafte i gasa, naveo je da je crnogorsko Ministarstvo ekonomije u avgustu objavilo javni poziv za dodjelu koncesionog ugovora, koji će biti realizovan u dvije faze – istraživanja i eksploatacije.

“Prva faza neće trajati duže od sedam godina, a druga ne više od 20 godina”, navodi se u informaciji objavljenoj na specijalizovanom sajtu Diloita, u koju je agencija Mina-business imala uvid.

Ministarstvo ekonomije je početkom avgusta zvanično objavilo javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, koji će biti otvoren do februara.

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju biće otvoren sedam mjeseci, a zainteresovani ponude za dodjelu koncesionog ugovora za proizvodnju ugljovodonika mogu dostavljati do 28. februara do 15 sati.

U pozivu je objašnjeno da će zainteresovani, u cilju procesuiranja ponuda za ugovor o koncesiji za proizvodnju, morati da plate nepovratnu naknada, jer one u suprotnom neće biti razmatrane.

Naknada iznosi 35 hiljada eura za svakog ponuđača. U slučaju da se više ponuđača prijavi kao grupa, naknada za ponudu će morati da se plati za svakog pojedinačno.

Podnosioci ponude, kako se navodi u pozivu, mogu biti građani i preduzeća. Ugovor može biti dodijeljen stranom ponuđaču, pod uslovom da su informacije i podaci o poslovanju, vlasništvu, finansijska i fiskalna evidencija u zemlji u kojoj on ima sjedište ili prebivalište, transparentni i dostupni crnogorskim nadležnim organima.

Ukoliko je ponuđač povezana kompanija jednog ili više preduzeća, uslov transparentnosti i dostupnosti će se primijenjivati na svaku matičnu kompaniju koja direktno ili indirektno kontroliše ponuđača.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju tendera za 13 blokova u crnogorskom podmorju, a radi se o površini od oko tri hiljade kilometara kvadratnih.

U pozivu se navodi da Ministarstvo zadržava pravo da pregovara o uslovima sa ponuđačima o površini ugovora o koncesiji za proizvodnju, trajanju različitih faza ugovora, sadržaju, obimu i vremenskoj dinamici za obavezni radni program, kao i o predviđenom iznosu garancije za pokriće minimalnih rashoda u slučaju neispunjavanja obaveznog radnog programa.

Kriterijumi za dodjelu ugovora o koncesiji sadrže minimalne i uslove koji će se koristiti kao osnova za ocjenjivanje ponuđača koji najviše odgovaraju za efikasno istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na teritoriji Crne Gore.

Za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, u okviru tendera za istraživanje nafte i gasa najveće interesovanje su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U izvještaju o aktivnostima na realizaciji projekta istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore za drugi kvartal, koji je Vlada nedavno razmatrala, navodi se i da je 19 kompanija posjetilo sobu sa podacima (data room).

Ministarstvo ekonomije objavilo je 26. jula na sajtu tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Među 26 kompanija koje su zainteresovane za dodjelu ugovora, kako se navodi u izvještaju, nalazi se sedam britanskih i to Geopartners limited, Sterling energy PLC, Northern Petroleum PLC, Premieroil, Seaenergy PLC, JX Nippon Exploration and Production i BG Group.

Od američkih kompanija interesovanje su pokazale Hess Corporation, Exxonmobil International limited, Nobile Energy, Anadarko International Energy Company i Marathon.

Zainteresovanost za dodjelu ugovora pokazala je i srbijanska Nis Gazpromneft, italijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švajcarska White Falcon, Woodside iz Australije i Ina iz Hrvatske.

Za dodjelu ugovora se interesuje i grčki Hellenic Petroleum koji ima 54,35 odsto udjela u kotorski Jugopetrol, kao i mađarski TDE Services.

Sobu sa podacima su, prema izvještaju, posjetile, Nobile Energy, Exxonmobil, Eni, Ina, japanski JX Nippon, ruski Novatek, norveški Statoil, američki Anadarko IEC i Hess Corporation, Helenic Petroleum, Total, Edison.

 

 

Portal Analitika