Abiznis

MIHAJLOVIĆ: Akteri crnogorske privatizacije su se primirili i nema ih nigdje

1409bozomihajlovicok
P
riča o autoputu mora da se dovede do kraja, zatim projekti u oblasti turizma, kao i drugi blok Termoelektrane. Moramo sve da učinimo da se investicione barijere smanje i da se što prije krene u realizaciju tih projekata jer će to biti motorna snaga za građevinarstvo, zaposlenost i oživljavanje drugih sektora, izjavio je u intervjuu Pobjedi profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Božo Mihajlović.

MIHAJLOVIĆ: Akteri crnogorske privatizacije su se primirili i nema ih nigdje
Portal AnalitikaIzvor

On  je ocijenio da država nema dovoljnu ulogu u nekim ključnim sektorima “u kojima je to neophodno po definiciji i ekonomskoj logici”.

- Najveći problem je zaduženost, naročito privrede i među privrednim subjektima. Prema podacima kojima raspolažem, ta zaduženost iznosi između 350 i 400 miliona eura. Privrednici se žale da danas nije problem proizvesti i prodati, već naplatiti. Skupo smo platili cijenu tranzicije - ta cijena je bila izuzetno visoka, a u znatnom dijelu smo tome i sami doprinijeli, vulgarizujući neke ekonomske aspekte, posebno proces privatizacije. Interesantno da su se neposredni akteri te privatizacije sad primirili i nema ih nigdje. Svojedobno smo imali tezu od koje sam se ježio, a ona glasi - mi ne prodajemo preduzeća, već kupujemo investitore. Sad najbolje vidimo kako smo neke od njih kupili - konstatovao je profesor Mihajlović.

Naglasio je da nikakvih skandala nije bilo za prvih pet godina privatizacije, dok je on rukovodio tim procesom.

- I na to sam ponosan -  rekao je Mihajlović.

Napominjući da bi zakon o penzijama poslanika trebalo ukinuti, on se zalaže za striktno odvajanje ekonomije od politike.

- Već od narednih izbora, ko god da ih dobije, mora da zaboravi na političku pripadnost. Onaj ko formira vlast treba da koristi ljude sa znanjem i iskustvom, nezavisno od partijske pripadnosti. To mora da se uradi pod hitno ako hoćemo da mobilišemo sve svoje potencijale, ljude i aktiviramo razvojne resurse - zaključio je Mihajlović.

 

Portal Analitika