Svijet

Fanovi pisca Džordža Orvela u borbi da sačuvaju njegovu kuću

1309orvel
R
uševna i napuštena kuća na sjeveru Mjanmara u fokusu je borbe za konzervaciju, koju vodi lokalno stanovništvo, tvrdeći da je nekada bila dom čuvenog britanskog pisca Džordža Orvela.

Fanovi pisca Džordža Orvela u borbi da sačuvaju njegovu kuću
Portal AnalitikaIzvor

Udaljena trgovačka ispostava i kuća u kojoj je Orvel živio '20-ih godina prošlog vijeka, ovjekovječene su u njegovom romanu "Burmanski dani".

Decenijama kasnije, zemlja se izdigla nakon gotovo pola vijeka oštre vojne vladavine, a grupa umjetnika pokrenula je kampanju za zaštitu ostavštine jedne od najvećih kritika diktature u književnosti.

"Činim što mogu da restauriram sve građevine iz knjige te privučem pažnju na zemlju i grad", kaže Nio Ko Naing, umjetnik i Orvelov fan.

1309kuca
Dvospratna kuća nalazi se napuštena u zaraslom tropskom vrtu. Zagovarači konzervacije žele da kuću i obližnji Evropski klub pretvore u muzej. U Burmi su mnoge građevine iz kolonijalne ere već postale žrtvama rušenja, budući da investitori sve više ulažu u izgradnju novih zgrada.

Mladi Orvel, tada poznat kao Erik Bleir, stigao je u Burmu, sada zvanu Mjanmar, 1922. godine i tu proveo pet godina radeći kao policajac.

"Teniski teren, Britanski klub, policijska stanica i vojno groblje iz knjige zaista postoje u gradu. Orvel je mnogo sirovog materijala za 'Burmanske dane' uzeo odavde. Mislim da ova kuća i ostala mjesta iz knjige treba da budu pretvorena u muzej", kaže Nio Ko Naing i dodaje kako je kuća prazna već 16 godina.

"Burmanski dani" su oštra kritika britanske kolonijalne vladavine, a konstantno opijanje evropskih likova i loš tretman lokalnog stanovništva su glavna tema.

Mjanmar se sada sve više otvara i sve više turista dolazi, kako bi tragali za Orvelom.

 

Portal Analitika