Abiznis

Edukovano 6.000 građana o selektivnom odlaganju otpada

otpadok
P
rojekat Edukacija o selektivnom odlaganju otpada, koji je u prethodnih mjesec i po realizovan u opštinama Tivat i Kotor, uspješno je završen, a kroz različite aktivnosti oko 6.000 građana edukovano je o značaju primarne selekcije otpada i reciklaži. Edukacija i selektivno odlaganje otpada sprovođene su na pet izabranih plaža i manifestacijama Bokeška noć i Kotorski karneval, gdje su građani imali priliku i da presuju iskorišćene aluminijske limenke I selektivno odvajaju ambalazni otpad.

Edukovano 6.000 građana o selektivnom odlaganju otpada
Portal AnalitikaIzvor

“Uspjehu ovog pilot projekta doprinijela je kvalitena saradnja preduzeća Recomont, koje je bilo nosilac projekta, sa institucionalnim pokroviteljima - Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i sa ostalim partnerima - javnim komunalnim preduzećim iz Kotora i Tivta, ReCan fondacijom i nacionalnim operaterom za dodjelu plavih zastavica Ecom. Veoma važnu kariku u lancu saradnje predstavljaju i zakupci plaža Plavi horizonti, Kalardovo, Baywatch, Grota i Pirat, koji su pokazali spremnost za našu inicijativu i pomogli nam u realizaciji projekta”, saopštio je Milan Matović, izvršni direktor Recomonta.

Prema njegovim riječima, tokom projekta poslata je jasna poruka široj javnosti o značaju selektivnog odlaganja ambalažnog otpada i reciklaže, što je naišlo na odlične reakcije kod građana. “Na osnovu do sada obrađenih podataka, kroz projekat je sakupljeno preko 20.000 limenki, 10.000 PET flaša i oko 300 kg papira i kartona. Na ovaj način u značajnoj mjeri smo smanjili količinu nesortiranog otpada koji završava u kontejnerima, i na deponiji”, rekao je Matović.

Projekat Edukacija o selektivnom odlaganju otpada ove godine obuhvatio je opštine Tivat i Kotor, koje su prepoznale značaj edukacije stanovništva i turista o selektivnom odlaganju ambalažnog otpada. “Na uspostavljanju održivog sistema upravljanja otpadom treba još dosta raditi, ali je ovaj pilot projekat pokazao da međuinstitucionalna i međusektorska saradnja daje dobre rezultate, te se nadam da ćemo naredne godine biti u mogućnosti da projekat proširimo i na druge opštine”, naveo je Matović.

U sklopu projekta građani su mogli da presuju iskorišćene limenke, zahvaljujući presama za limenke koje je obezbijedila Recan Fondacija, kao dio velike internacionalne kampanje Svaka limenka se računa (Every can counts). Kampanja Svaka limenka se računa koja je pokrenuta u Engleskoj, sporovodi se i u Irskoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji i Francuskoj, a ove godine je realizovana i u Crnoj Gori.

Recomont je društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovano s ciljem da uspostavi efikasan, troškovno realan i opravdan sistem za prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada na teritoriji Crne Gore, a po uzoru na dobre evropske prakse u ovoj oblasti.

Recomont je u maju 2013. godine osnovala udružena industrija, koja je svjesna svog dijela odgovornosti u postupanju sa ambalažnim otpadom i zalaže se za usklađivanje crnogorskog zakonskog okvira u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada sa zakonima iz ove oblasti koji postoje u zemljama Evropske unije. Kompanije osnivači Recomonta su Coca-Cola Hellenic Crna Gora, Pivara Trebjesa, Knjaz Miloš Montenegro, Plantaže i Imlek-Boka.

 

 

Portal Analitika