Društvo

Lipska pećina uskoro dostupna turistima kao Postojinska jama

0909lipskapecina
U
govor o korišćenju zaštićenog prirodnog dobra „Lipska pećina“ po modelu javno-privatnog partnerstva, potpisali su danas na Cetinju gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i izvršni direktor kompanije „Lipska pećina“ Matjaž Berčon.

Lipska pećina uskoro dostupna turistima kao Postojinska jama
Portal AnalitikaIzvor

Ugovorom se predviđa valorizaciju Lipske pećine u turističke svrhe, kroz investiciju ukupne vrijednosti 1,1 milion eura. Projektna dokumentacija je u pripremi, a obuhvataće radove na uređenju platoa i prilaznih infrastrukturnih objekata ispred pećine, te uređenje staza i ograde, odnosno instaliranje rasvjete u samoj pećini.

- Iskorišćavanje značajnih potencijala kojima raspolaže Lipska pećina, učiniće da već u bliskoj budućnosti posjetiocima ponudimo obilazak još jednog, do juče neistraženog, prirodnog dobra. Nadalje, iskustvo predstavnika kompanije „Lipska pećina“, koji su bili angažovani i na jednom od najpoznatijih speleoloških lokaliteta u Evropi - jami u Postojni, garantuje da će valorizacija Lipske pećine biti realizovana na kvalitetan način. Konačno, danas potpisani Ugovor predstavlja i temelj prvog ovakvog projekta u Crnoj Gori. Jer, Lipska pećina biće prvo zaštićeno prirodno dobro koje će biti valorizovano kroz ovaj vid partnerstva. Zato sam uvjeren da će naš projekat u budućnosti predstavljati i dobar primjer za druge slične lokacije – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Privatni partner će uložiti 800.000 eura. Građevinski radovi u pećini i njenoj neposrednoj okolini počeće u prvom dijelu naredne godine. Kompanija „Lipska pećina“ će u početku imati pet zaposlenih, a potom će, u svrhu turističkog djelovanja, biti otvorena i dodatna radna mjesta.

- Uprava Turističkog preduzeća „Lipska pećina“ ima iskustvo u vođenju Postojnske jame, najposjećenije u regionu. Međutim, oslonićemo se i na domaće stručnjake iz ove oblasti. Očekujemo da ćemo za rad u pećini angažovati i određen broj mladih Cetinjana, koje ćemo izabrati početkom 2014. godine, kada će biti organizovana i obuka za rad. Sredstva za realizaciju projekta su već obezbijeđena u cjelosti, pošto su Fond „Moneta“ i „Otrantkomerc“, u čijem okviru je osnovana naša kompanija, osigurali ugovoreni iznos investicije. Drago nam je što je Prijestonica Cetinje prepoznala vrijednost prirodnog dobra koje predstavlja Lipska pećina – rekao je Berčon i dodao da će Lipska pećina tako postati prvi speleološki lokalitet otvoren za organizovane turističke posjete posjete u Crnoj Gori.

Lipska pećina jedan je od najznačajnijih speleoloških lokaliteta u Crnoj Gori i šire. Spada u najstarije proučavane pećine u državi, s obzirom da prva interesovanja za nju potiču još iz sredine XIX vijeka. Temeljnija istraživanja pećine rađena su u drugoj polovini prošlog vijeka. Pećina, nastala u stijenskoj masi između Cetinjskog polja i Dobrske uvale, spada u red etažnih speleoloških objekata, s obzirom na njen izuzetno razvijen splet kanala. Do danas, istraženo je kako dužina kanala u pećini iznosi 3,5 kilometara, a da je vertikalno rastojanje između najviše i najniže tačke više od 300 metara.

Portal Analitika