Region

Rudari RMU ''Đurđevik” napustili jamu

49dj
P
redsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) Sinan Husić potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da je oko 160 rudara Rudnika mrkog uglja (RMU) ''Đurđevik'' oko 11 sati napustilo jamu tog rudnika na koti 106, na 250 metara ispod zemlje.

Rudari RMU ''Đurđevik” napustili jamu
Portal AnalitikaIzvor

Time je kako je nešto ranije u razgovoru za agenciju Anadolija i najavio generalni direktor ''Elektroprivrede Bosne i Hercegovine'' (EPBiH) Elvedin Grabovica, završena trodnevna drama u rudniku ''Đurđevik'' kod Živinica.

''Postignut je sporazum u 11 tačaka i prihvaćen je od sve tri strane. Idemo sada u direkciju rudnika ''Đurđevik''. Rudari će ispred sačekati da se sporazum potpiše i ovjeri. Priča se tako završava. Od sutra će se u potpunosti normalizirati stanje u rudniku i od 7 sati ujutru počinje proizvodnja u jami RMU ''Đurđevik'', rekao je Husić za AA.

Husić je kazao će sporazumom biti ispoštovan najveći dio rudarskih zahtjeva.

''Sporazum je osnova onoga o čemu su rudari sinoć razgovarali sa generalnim direktorom EPBiH Elvedinom Grabovicom. Sinoć je taj razgovor puno pomogao'',  istakao je Husić.

Grabovica je ranije za AA kazao da su rudari poslušali njegove savjete i podnijet će pismeno sve svoje zahtjeve.

''A kako bismo krenuli u proceduru ispitivanja odgovornosti i realizacije onog što je obećano, dakle da se donese novi Pravilnik, provede sistematizacija, da budu stimulirani proizvodni radnici, odnosno da se razmotri prijem novih radnika u proizvodnju'', kazao je.

Grabovica je priznao da je vidio da rudari ''imaju određenih osnovanih zamjerki na rad menadžmenta''. Naredit će, s tim u vezi, internu reviziju da ispitaju svi ti navodi.

Grabovica je rekao i da je sinoć kasno sišao u jamu RMU ''Đurđevik'' i do jedan sat poslije ponoći razgovarao sa rudarima.

''Poslije višesatnih razgovora nismo bili postigli dogovor, ali su bili dogovoreni određeni principi koje trebamo poštovati obzirom da su oni dole faktičke bili bez podrške ijednog od dva postojećeg sindikata. Njihov zahtjev je bio da se realizira član 6. zaključka stanka u Vladi FBiH, to jeste o preraspodjeli novca od neproizvodnih na proizvodne radnike i suspendiranje imenovanja sekretara društva Asima Aljića. Također, sinoć su bili izričiti da Uprava i Nadzorni rudnika moraju dati ostavke, da ih mi smijenimo ili neće izaći. Ja sam, međutim, jasno poručio da nećemo pristati na ucjene i da nije način da se bilo ko zatvori bilo gdje i traži nečiju smjenu, a da prethodno nije obrazložio zahtjeve i dao dokaze. No, posljednje informacije govore da ima pomaka i da je rješenje moguće'', objasnio je Grabovica.

Rudari RMU ''Đurđevik'' zabarikadirali su se u jami rudnika u ponedjeljak oko 13 sati tražeći suspenziju odluke o imenovanju sekretara društva, smjenu Uprave i Nadzornog odbora, te izradu Pravilnika na osnovu kojeg bi bila povećana primanja rudara, odnosno radnika u proizvodnji.

Portal Analitika