Abiznis

Odloženo suđenje članovima Izvršnog odbora Sindikata Željezare

49yeljeyarciuok
U
nikšićkom Osnovnom sudu ponovo je odloženo suđenje članovima Izvršnog odbora Sindikata Željezare po krivičnoj prijavi Montenegro spešlti stilsa /Speciality Steels/ (MNSS) zbog nasilnog upada u upravnu zgradu i istjerivanja članova Odbora direktora u septembru 2011. godine.

Odloženo suđenje članovima Izvršnog odbora Sindikata Željezare
Portal AnalitikaIzvor

Sudija Ivan Perović je odlaganje glavnog pretresa za 10. oktobar obrazložio nedolaskom četvorice od 16 okrivljenih sindikalaca, kao i izostankom svjedoka tužilaštva, Svetlane Mrkić, za koju je na prethodnom ročištu bio dat nalog za privođenje.

Suđenje članovima Izvršnog odbora Sindikata Željezare i Radventa počelo je 24. oktobra, a ni na jednom od ročišta nije se pojavio niko od članova uprave MNSS-a, što je danas ponovo izazavalo revolt sada već bivših sindikalaca.

Jedan od okrivljenih, Milorad Eraković, ocijenio je nakon izlaska iz sudnice da je riječ o farsi i da su na optuženičkoj klupi "ni krivi, ni dužni" tri godine, samo zato jer su tadašnju upravu spasili od naraslog nezadovoljstva radnika, zamolivši ih da napuste kancelariju i fabriku.

"Tuženi smo da smo ih istjerali, a predstavnici državnih organa iz Apelacionog i Privrednog suda su te iste ljude udaljili iz države, oduzimajući im pravo upravljanja Željezarom“, kazao je Eraković.

I Ljuban Pješčić i Miodrag Bukilić tvrde da nema osnova za krivično gonjenje i da zbog toga nadležni treba da stave tačku na postupak koji se, kako su ocijenili, razvlači tri godine.

„Nedopustivo je da se skoro svakog mjeseca moramo odazvati suđenju bez obzira gdje se nalazili da ne bi bili privođeni, dok naši tužioci – predstavnici MNSS-a nikada neće ni doći“, kazali su ogorčeni nekadašnji sindikalci Željezare.

Na prvom održanom glavnom pretresu saslušani su članovi i tadašnji predsjednik Sindikata Željezare, Janko Vučinić, izjasnili su se da nijesu krivi, te da nije tačno da su izvršili prisilu i nasilje nad članovima Odbora direktora, kako se navodi u optužnici koju je podnio osnovni državni tužilac.

Kako su izjavili, direktorima su mirnim tonom kazali da smatraju da više nijesu vlasnici Željezare, jer ne investiraju u fabriku, ne isplaćuju plate i da je zadnji trenutak za razgovore o sudbini kompanije.

Prema tvrdnjama okrivljenih, članovi Sindikata su ulaskom u upravnu zgradu spriječili da se "naelektrisana atmosfera" prenese sa protesta iz fabričkog kruga i da stotine radnika uđe u kancelariju Odbora direktora da traže svoja prava.

Saslušani sindikalci predočili su sudu da direktori Željezare treba da im budu zahvalni, jer su ih spasili, umjesto što uzvraćaju krivičnim prijavama.

(MINA – BUSINESS)

Portal Analitika