Zanimljivosti

"Kosmička gusjenica" duga cijelu svjetlosnu godinu

0309gusjenica
S
vemirski teleskop Habl (Hubble) snimio je nebeski objekat koji su naučnici opisali kao „kosmičku gusjenicu“, dugu skoro 10 triliona kilometara, kako klizi kroz duboki svemir, prenosi Blic.

"Kosmička gusjenica" duga cijelu svjetlosnu godinu
Portal AnalitikaIzvor

„Gusjenica“ je, u stvari, oblak gasa koji se proteže jednu svjetlosnu godinu, odnosno deset triliona kilometara, precizirali su NASA-ini istraživači, a piše portal Spejs (Space).

Ovaj oblak je u procesu urušavanja pod sopstvenom gravitacijom, i iz njega će se roditi nova zvijezda. Ali, to je trka s vremenom, jer se postojeće velike zvijezde svojom blizinom bore protiv ovog procesa, navodi se u pojašnjenju ove fotografije.

Naime, u blizini oblaka nalazi se 65 ekstremno vrelih, sjajnih zvijezda, koje se vide na desnoj strani Hablove fotografije. Snažni zvjezdani vjetar duva od tih zvijezda, kao i od 500 manje sjajnih pratilaca, postepeno uništavajući oblak u obliku gusjenice. Oblak se, s druge strane, opire, nadograđujući se povremeno materijalom koji okružuje njegov spoljni dio. Pitanje je da li će „gusjenica“ sakupiti dovoljno mase da se odupre uništenju, a samo vrijeme može da pruži odgovor.

Oblak je nazvan IRAS 20324+4057, a grupa sjajnih zvijezda poznata je kao Labud OB2. Ovo područje nalazi se na udaljenosti od 4.500 svjetlosnih godina. Sjajne zvijezde udaljene su od oblaka 15 svjetlosnih godina.

Ova slika je kompozicija dvije fotografije: jedne slikane Hablom u zelenoj i infracrvenoj svjetlosti, i druge koju je načinio teleskop Isak Njutn (Isaac Newton) sa Zemlje. Slika je objavljena prošle sedmice.

Teleskop Habl lansiran je u orbitu svemirskog broda Diskaveri (Discovery) 1990. godine, i nakon pet popravki radi i dalje.

Foto: nasa.gov

Portal Analitika