Zanimljivosti

Pravila za pripremanje bezbjedne hrane

0210-hrana-1
H
rana i njena priprema su neizostavni dio svakodnevnog života. Institut za javno zdravlje Crne Gore predlaže deset zlatnih pravila za pripremanje bezbjedne hrane.

Pravila za pripremanje bezbjedne hrane
Portal AnalitikaIzvor

Odabrati bezbjedan postupak obrade: Poslije pranja ruku namirnice detaljno oprati pod mlazom higijenski ispravne tekuće vode. Da bi se spriječio prenos mikroorganizama na hranu sa osobe koja je priprema, osobe koje su bolesne ili imaju rane na rukama, ne smiju pripremati hranu. Prilikom pripreme hrane ne smije se  kašljati ili kijati blizu hrane, ne smije se dirati nos, usta ili kosa, a ukoliko se to uradi neophodno je dobro oprati ruke nakon toga nakon toga.

Brižljiva i temeljna termička obrada: Dobro termički obradite hranu (skuvajte, ispecite, ispržite) posebno meso, živinu, plodove mora i jaja. Ne konzumirati “živa” jaja niti proizvode od “živih” jaja koji se naknadno ne obrađuju na toploti. Takođe ne koristiti jaja sa oštećenom ljuskom. Dobro termički obrađeno meso i živina koji su spremni za bezbjedno konzumiranje ne smiju imati crvenkasto-ružičastu boju (ne smiju biti “živi” tj. termički nedovoljno obrađeni).

Pripremljenu hranu treba odmah jesti: Pošto je hrana glavni put prenosa raznih mikroorganizama, treba odabrati hranu koja je bezbjedno pripremljena tj. dobro termički obrađena i konzumirati je ubrzo poslije pripreme.

Termički obrađenu hranu brižljivo čuvati: Ako se odmah nakon termičke pripreme hrana ne servira, onda se mora održavati vrelom (na temperaturi iznad 60°C) sve do momenta serviranja ili se mora čuvati u frižideru (ispod 5°C). Mikroorganizmi se najlakše razmnožavaju kad imaju povoljne uslove, a to su: toplota – najpovoljnija temperatura je 37°C (zato se trovanja najčešće događaju ljeti), vlaga – posebno za rizičnu hranu (meso, jaja, sladoled, mlijeko, majonez, sos i sl.) i vrijeme – mikroorganizmi moraju imati vremena da se na toploti razvijaju i razmnožavaju.

Temeljno podgrijavati kuvanu hranu: Podgrijevanje i hlađenje hrane treba da bude brzo sprovedeno na odgovarajućoj temperaturi kako bi se izbjegla zona ”opasne” temperature od 5 do 60°C na kojoj hrana ne smije duže da stoji. Ako podgrijavate hranu preostalu od prethodnog obroka, istu morate temeljno i brzo podgrijati, što podrazumijeva da hrana proključa, uz miješanje.

0210-hrana-2

Spiječiti kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane: Treba odvojiti sirovo meso, živinu i plodove mora od druge hrane. Poseban pribor i kuhinjsko posuđe, kao i noževe i daske za rezanje, treba koristiti za pripremanje sirove hrane, a poseban pribor za termički obrađenu hranu (kuvanu, pečenu, prženu). Čuvati hranu u posebnim posudama sa poklopcem da se izbjegne kontakt sirove i već pripremljene (termički obrađene) hrane. U frižideru sirove namirnice čuvajte na najdonjoj pregradi da bi se spriječilo eventualno kapanje po ostaloj hrani.

Često prati ruke: Jedna od najznačajnijih preventivnih mjera za većinu zaraznih bolesti jeste temeljno i često pranje ruku: prije uzimanja hrane, tokom pripreme hrane, nakon upotrebe toaleta, nakon rukovanja s otpadom, nakon korišćenja maramica za brisanje nosa, nakon diranja sirove hrane, nakon diranja lica, usta, nosa, kose ako pripremate hranu. Ruke se moraju prati: sapunom i toplom vodom, ne treba ih brisati zajedničkim peškirom. Ukoliko niste u prilici da ruke operete sapunom i vodom, očistite ih maramicama koje sadrže alkohol – ovo je djelotvorno samo kada ruke nijesu vidljivo zaprljane, na taj način će se ukloniti potencijalno infektivni uzročnici sa kože i spriječiti prenos bolesti.

Kuhinjski pribor držati besprijekorno čistim: Sve radne površine u kuhinji moraju da budu dobro oprane i čiste prije upotrebe. Važno je čistiti i prati prostorije u kojima se čuva i priprema hrana. Važno je pravilno odlaganje otpadaka u vreće i kante za smeće. Otpaci se ne smiju skupljati u blizini hrane. Prljavi i čisti dio kuhinje moraju biti odvojeni da se ne bi termički obrađena hrana zagadila (izbjeći ukrštenu kontaminaciju).

Zaštita hranu od insekata, glodara i drugih životinja: Potrebno je zaštititi kuhinjske površine i hranu od insekata, kućnih ljubimaca i drugih životinja. Potrebno je i higijensko čišćenje i dezinfekcija prostorija, povremeno dezinsekcija (uništavanje insekata) i deratizacija (uništavanje miševa i ostalih glodara).

Koristiti higijenski ispravnu vodu: Važno je da se u pripremi hrane kao i za pranje životnih namirnica koristi higijenski ispravna voda (voda za piće).

Portal Analitika