Svijet

Upoznajte savremene bogataše

0109bogatasi
N
ova kategorija kupaca mlađa je 10 - 20 godina od prosječnog evropskog kupca luksuzne robe i za razliku od Evropljana vole da se hvale kupljenim proizvodima, javlja B92.

Upoznajte savremene bogataše
Portal AnalitikaIzvor

Upadljiva potrošnja luksuzne robe u Evropi više nije isključivo rezervisana za dobrostojeće Evropljane, Amerikance i Japance.

Pad ekonomske moći i privredna kriza u tim regionima dovele su do toga ova grupa potrošača manje rasipa i dobro razmisli prije nego što potroši novac na luksuzne predmete.

Ali na sreću za Evropu, prodaja luskuzne robe i dalje će da raste, i to zahvaljujući mladim kupcima sa tržišta u razvoju kao što su - Azija, Latinska Amerika i Bliski Istok, koji u Evropu doslovno dolaze da bi trošili novac, kažu stručnjaci.

Ovi novi potrošači imaju novac, želju da putuju u Evropu i jaku želju da pokažu svoj finansijski status i dobar ukus kupovinom luksuzne robe. Zapravo, ova nova kategorija potrošača postala je ključni faktor rasta industrije luksuznih proizvoda koja je u proteklih 17 godina narasla sa 60 milijardi američkih dolara u 1995. godini na 165 milijardi u 2012. godini.

Bogati, pronicljivi i '"gladni" prestižnih brendova, oni nijesu samo obični kupci luksuzne robe već ih nazivaju luksuznim kupcima, kojima je jednako važna i prestižna destinacija na kojoj kupuju.

Prema jednom istraživanju, svu luksuznu robu koju su kupili Kinezi kupljena je van Kine, i to uglavnom u Hong Kongu. Međutim, Evropa je i dalje najpopularnija svjetska šoping destinacija, ako se ima u vidu da je tamo ostvareno 35 odsto ukupne svjetske kupovine luskuzne robe, a slijedi SAD sa 31 odsto. Baš kao i Kinezi, i brazilski pripadnici visoke bogate klase ostvaruju 80 odsto luksuzne kupovine izvan granica sopstvene države, a njihove top šoping destinacije su Majami, Njujork i Pariz.

Skuplje u svojoj zemlji

Iako proizvođači luksuznih brendova ulažu značajan novac u svoje prekomorske trgovine u gradovima od Pekinga do Bombaja, porez na luksuz, porez na izvoz, i porez na potrošnju plaćen lokalnim vlastima u Kini, značajno povećava cijenu njihovih proizvoda u tim zemljama (od 50 posto za nakit i torbice, do više od 300 odsto za ručne satove i automobile) zbog čega domaći stanovnici ipak radije kupuju u inostranstvu. I upravo su visoke cijene razlog zbog kog „rijeke kupaca“ već po pravilu odlaze u kupovinu izvan granica zemlje. Prema posljednjim podacima, Kinezi se nijesu smjestili samo na vrh onih koji su najviše kupovali luksuznu robu prošle godine, nego su ujedno i na prvom mjestu među kupcima koji ostvaruju tax - free povlastice, a slijede ih Rusi i Japanci.

Uprkos želji da većinu svojih prihoda potroše na luksuzne predmete, novopečeni pripadnici bogatog džet seta razlikuju se od starijih bogataša u nekoliko važnih stvari. Za početak, mnogo su mlađi i obično su stari između 40 i 50 godina, što znači da su 10-20 godina mlađi od prosječnog evropskog kupca luksuzne robe. I za razliku od Evropljana, koji vole da ostanu neprimjetni, a takve su im i potrošačke navike, za kupce sa tržišta u razvoju luksuzni predmeti predstavljaju stvar prestiža i tretiraju ih kao trofeje koji demonstriraju njihovo bogatstvo. I za razliku od bogatih ruskih i bliskoitočnih potrošača, koji predstavljaju mali procenat ukupne populacije, potencijalna baza luksuznih kupaca na tržištima u razvoju je ogromna.

Za razliku od stare garde potrošača koji su bogatstvo i moć stekli nasljedstvom, luksuzni kupci iz Brazila i ostalih tržišta u razvoju stvaraju nova bogatsva i to razvijajući vlastite poslove, čime postaju i ključni učesnici svjetske najzdravije ekonomije .

Uloga društvenih medija

Zahvaljujući svojim godinama, lokaciji i periodu u kojem će stariti, nije iznenađenje i da je ta generacija luksuzne klijentele nevjerovatno digitalno potkovana. Jasno je da je uloga Kine kao vodeće svjetske internetske populacije koja i nastavlja da usvaja nove tehnologije.

Novi mediji

Nakon početne neodlučnosti, čak su i luksuzne italijanske i francuske kompanije počele da razmišljaju o tome da se prilagode i prihvate ogromne mogućnosti koje im pružaju pametni telefoni i tableti odnosno prihvatanja stotina miliona potencijalnih novih potrošača. Danas, tržište luksuznih roba odražava trenutni geoekonomski zaokret sa trougla SAD - Evropa - Japan, prema tržištima u razvoju kao što su Brazil, Rusija, Indija i Kina, i predviđa se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Kombinacija rastuće ekonomije, globalizacije i raširenost internetskih i društvenih mreža samo će doprinijeti ekspanziji industrije luksuzne robe. I kako se mijenjaju dominantni kupci luksuzne robe, očekivano je da će se mijenjati i njihove kupovne navike, a time se onima koji nude luksuznu robu otvaraju nove mogućnosti.

Portal Analitika