Region

Amerika razočarana zastojem BiH

29sulejmantihic
P
redsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Phillipom Rekerom, saopšteno je iz SDA, prenosi novinar agencije Anadolija (AA).

Amerika razočarana zastojem BiH
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, teme sastanka bile su provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić-Finci'', uknjižba vojne imovine, Mostar, te reforma Federacije BiH, kao što je to bio slučaj i prije dvije godine.

Reker je prenio Tihiću razočarenje SAD-a zbog blokade i stagnacije euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, dok druge zemlje u regionu napreduju.

Tokom razgovora saopšteno je i kako je Evropska unija skeptična i isfrustrirana bezuspješnim pokušajima o usaglašavanju implementacije presude ''Sejdić-Finci'', ističući kako bi rješavanje ovog problema i pitanja vojne imovine promijenilo percepciju o BiH.

 

Sulejman Tihić istakao je kako je njegova stranka spremna i dalje da konstruktivno učestvuje u procesu pronalaska rješenja, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika