Zanimljivosti

Uskoro ćemo znati kakve sokove pijemo

2708-sokovi
P
rije nekoliko dana istraživanje srbijanske Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) i Informera pokazalo je da na tržištu Srbije najmanje 30 odsto voćnih sokova ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži. S obzirom da se ovi proizvodi nalaze i na crnogorskom tržištu iz Centra za zaštiti potrošača Crne Gore (CEZAP) smatraju da bi trebalo uraditi kontrolu ovih proizvoda, te da za to treba da se pobrinu državne institucije. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kažu za Portal Analitika da su analize urađene te da će njihovi rezultati uskoro biti prezentovani javnosti.

Uskoro ćemo znati kakve sokove pijemo
Portal AnalitikaIzvor

Izvršna direktorica CEZAP-a Olga Nikčević kaže da su u toj organizaciji upoznati sa istraživanjem NOPS-a, kao i da oni odavno sumnjaju u kvalitet sokova koji se nalaze na našem tržištu.

- Sumnjali smo u to već odavno, međutim mi nismo bili u mogućnosti da izvršimo te analize jer one ne mogu da se urade u Crnoj Gori, čak ni u Srbiji nego negdje vani, kaže za Portal Analitika izvršna direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević i dodaje „da postoji problem sa deklaracijama, te da bi trebalo vršiti kontrolu tih proizvoda.

Iz CEZAP-a tvrde da ovakve kontrole treba da vrše državne službe, jer takve analize zahtijevaju veća materijalna sredstva.

2607cezap

- Predlagali smo nekim inspekcijama da naprave takve analize i razgovarali sa njima, međutim ni oni nisu baš toliko solventni da bi mogli da plaćaju recimo negdje u Njemačkoj gdje se vrše te precizne analize, objašnjava Olga Nikčević.

Sagovornica Portala Analitika kaže da su kvalitet i količina soka upitni, te da deklaracija ne predstavlja adekvatno ono što se nalazi u pakovanju.

- Mislimo da treba da se obrati pažnja na deklaracije i na njihov sadržaj. Mi zaista nismo u stanju da to uradimo ali u stanju je valjda država da to kontroliše, smatraju iz Centra za zaštitu potrošača.

Deklaracijama koje nisu adekvatne, proizvođači sokova varaju potrošače i manipulišu njima, tvrdi Nikčević.

2908-mpr

PR menadžer Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Sandra Ivanović saopštila je za Portal Analitika da će „javnost biti upoznata uskoro“ u vezi sa analizom sokova koja je nedavno urađena.

Podsjećamo na tržištu Srbije najmanje 30 odsto voćnih sokova ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži, pokazalo je istraživanje srbijanske Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) i Informera.

Istraživanje je pokazalo da od 30 uzoraka sokova različitih proizvođača, čak deset sadrži manje voća od količine koja je navedena na pakovanju, zbog čega u NOPS-u smatraju da je to obmana potrošače, koji umjesto voća piju šećernu vodicu, piše Informer.

Najdrastičniji primjer su, prema rezultatima istraživanja, sokovi kompanije Duga frut (Fruit) iz Kruševca. Ispitivanjem je utvrđeno da svih pet testiranih uzoraka sokova tog proizvođača ne sadrže količinu voća koja je navedena na ambalaži, zbog čega su svrstane u kategoriju neispravnih.

Tako, manje od 50 odsto voćnog sadržaja ima u litarskom soku od jabuke Duga fruta, koji nosi naziv 365, a prodaje se u trgovačkom lancu Delez (Delhaize). Slično je i s litarskim nektarom narandže pod nazivom Baš baš, na kom je navedeno da ima 50 odsto voća, što nije tačno, piše Informer.

- I sokovi proizvođača Vino Župa iz Aleksandrovca ne sadrže istaknutu količinu voća, a 52 odsto voćnog soka, koliko je navedeno, nema ni dvolitarsko pakovanje soka La vita klasik od jabuke, pokazali su rezultati istraživanja.

U neispravne spadaju i sokovi kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca, čija litarska kajsija ima manje od navedenih 40 odsto voća, a jabuka manje od 51 odsto.

Tom prilikom predsjednik NOPS-a, Goran Papović, rekao je da rezultate istraživanja kvaliteta voćnih sokova smatra poražavajućim i obećao da će zbog takvog ponašanja proizvođača pozvati potrošače na bojkot njihovih sokova.

I saradnik Centra za slobodno tržište Srbije, Aleksandar Stevanović, je kako piše Informer kazao da je najbolji lijek protiv takvih obmana konstantan pritisak javnosti i dodao da smatra da će proizvođače više pogoditi gubitak kupaca, nego plaćanje kazni.

Foto: planetazdravlja.com

K. ĆETKOVIĆ

Portal Analitika