Svijet

„Opasni gradovi“ koje ipak vrijedi posjetiti

2708-detroit
P
ostoji dosta gradova na jako lošem glasu u svijetu, neki svoj ugled potpuno zaslužuju ali postoje i oni koji su na tu listu stigli možda i neopravdano. Evo nekih gradova koji baš i nisu toliko „strašni“ i u kojima ipak ima šta da se vidi.

„Opasni gradovi“ koje ipak vrijedi posjetiti
Portal AnalitikaIzvor

Neki od najopasnijih i gradova sa lošom reputacijom zaista su leglo kriminala, drugi izgledaju kao da je na njihovoj teritoriji eksplodirala atomska bomba, treći su svjedočanstvo industrijskog propadanja, ali ima i onih koji ponekad i nezasluženo nose epitet „groznih“.

Detroit: Najčešća američka „bokserska vreća za udaranje“ nosi sa sobom veliko naslijeđe, naročito kada su muzika i automobilska industrija u pitanju. Istorijski „Motown“ muzej sadrži i očuvan studio u kojem su puleni Berija Gordija, poput Marvina Geja i Stivija Vondera snimali svoje prve pjesme, dok se u muzeju Henrija Forda nalaze neki od prvih modela ovog proizvođača.

Detroit je prepun naslijeđa crnačke kulture pa se u Fordovom muzeju nalazi i autobus kojim je putovala Roza Parks, crnačka aktivistkinja za ljudska prava, ali i automobil u kojem se vozio Kenedi kada je bio ubijen.

Treba posjetiti i neke djelove grada koji su naizgled napušteni, kao što je kvart pod nazivom "Heidelberg Project" gdje su stanovnici cio blok pretvorili u jednu vrstu ogromne umjetničke instalacije.

Manila: Čak će i Filipinci opisati svoj grad kao haotičan, ali sa izvjesnim šarmom svojstvenim azijskim gradovima, a bučni karaoke barovi su pravi primjer iščašenosti njegovih stanovnika.

2708-manila

Međutim u gradu postoje i tri značajne atrakcije: Stari kolonijalni dio grada pun starih crkava, koje su bizarno okružene terenima za golf. Zatim je tu i Ajala Muzej u kome se turisti mogu upoznati sa fascinantnom i jedinstvenom istorijom Filipina. I na kraju, u gradu se nalazi Memorijalni centar i Američko groblje, najveće ratno groblje na svijetu koje sa hiljadama obilježenih grobnih mjesta ostavlja na posjetioce vrlo upečatljiv efekat.

Bogota: Brdoviti grad sa puno fantastičnih kolonijlanlh zgrada bi možda trebalo da bude jedan od prvih gradova u Južnoj Americi u koji bi se uputio svaki turista, ali ga putnici još uvijek percipiraju kao opasan grad iako je borba protiv droge i kriminala dala prilične rezultate.

U samom gradu cvjeta umjetnička i kreativna scena a grad je od Uneska dobio titulu grada muzike, sa svojih nekoliko karnevala koji se odigravaju tokom cijele godine. Ne propustiti posjetu Muzeju del Oro koji pokazuje koliko je zlato važno u priči o Južnoj Americi.

Johanesburg: Autobuska stanica možda može da vam izgleda suviše jezivo, ali centar Johanesburga kao utočište raznoraznih kriminalaca je ipak zaista pretjeran. Vrijedi prošetati se centrom grada i posjetiti stari zatvor i vidjeti autentične ćelije u kojima su nekada bili zatvoreni Nelson Mandela i Mahatma Gandi, neizostavan dio istorije Južnoafričke Republike. Južni dio Njuton slovi za najopušteniji dio grada u kome se nalaze bioskopi i pozorišta, umjetnički centri i Afrički muzej.

Beograd: Srpska prijestonica uobičajeno se povezuje sa razrušenim zgradama u centru koje su posljedica bombardovanja NATO Alijanse, ali se u ovom dijelu Evrope smatra i jednim od gradova sa najživopisnijim i raznovrsnim mogućnostima za zabavu, naročito preko ljeta. Ovaj grad "koji nkad ne spava" nalazi se na mjestu na kome se ispod stare tvrđave susrijeću dvije rijeke: Sava i Dunav.

Teško da se u Evropi može pronaći bolji gastronomski izbor za tako malo novca, dok hoteli i hosteli niču na svakom koraku. Energija ovog grada je ogromna, a vrijedni posjete su Kalemegdan, Hram Svetog save i Titov memorijalni centar.

Rurska oblast, Nemačka: Dio Njemačke koji je nekada predstavljao industrijsko srce Njemačke, potpuno je lišen glamura Dortmunda, Bohuma ili Gelzenkirhena, ali se i u njemu ima šta vidjeti. Istorijski ostaci su pretvoreni u izložbene prostore, pa su recimo u Oberhauzenu tuneli koji su nekada činili dio rudarskog kopa pretvoreni u 117 kilometara dugi "muzej", dok je „Landschaftpark“ u Duizburgu transformisan od stare željezare u fenomenalni kulturni centar i koncertni prostor zajedno sa avantura parkom. Možete roniti u rezervoarima za gorivo ili se penjati na visoke peći.

Međutim, Esen je izgleda najzanimljiviji sa ogromnim kompleksom rudnika, koji su transformisani u raznolike kulturne atrakcije. Unutar redizajnirane kotlarnice nalazi se muzej modernog dizajna „Red Dot Design Museum“ koji se smatra mjestom sa najrelevantnijom zbirkom radova modernog dizajna.

Pitsburg: Ovaj grad je nekada bio toliko zagađen da ste mogli jedva da vidite svoju ruku ispred lica. Ovaj bivši "grad čelika" je polako evoluirao u jedan od najljepših gradova u Americi. Pored starog centralnog dijela grada, njegova najveća atrakcija je zapravo muzej Endija Vorhola, najveći muzej u Americi koji je posvećen jednom umjetniku i koji se prostire na šest spratova na kojima je predstavljen život i rad oca "pop-arta".

2708-pitsburg

Dah takođe oduzima i „Cathedral of Learning“, kao i 163 metra visoka gotska kula Univerziteta u Pitsburgu, koja se vidi iz daljine kada se prilazi gradu.

Bejrut: Nekada je izreka "Izgleda kao Bejrut" bila uobičajena kada je trebalo opisati ozbiljan sukob ili nerede većeg intenziteta, međutim ratno poprište iz osamdesetih godina prošlog vijeka je prošlost za stanovnike ovog grada na Bliskom istoku. Vjerska mješavina je u tome pomogla - Liban je odavno bio mjesto gdje su sve vjere egzistirale jedne pored drugih, ali ono što čini ovaj grad jedinstvenim je život na plažama, klubovi, i jedinstveni barovi sa rupama u zidu. Džamije, rimska kupatila i muzeji samo pojačavaju taj utisak, zbog čega ovaj grad ponekad zovu i Majami Bič na Bliskom Istoku.

Kingston: Nekada jedan od gradova na Jamajci sa najviše ubistava smješten je između velike prirodne luke i Plavih planina. Oni koji se drže sigurnijih djelova grad propuštaju da vide Muzej Boba Marlija, bivšu piratsku prijestonicu Port Rojal i dio grada Trenčtaun u kome je rođen rege.

Potrebna je svakako izvjesna doza opreznosti prilikom kretanja gradom, ali u Kingstonu siromašni i bogati žive jedni do drugih - radnička naselja tik do luksuznih restorana sa uličnim zabavama koje se smatraju najboljim na Karibima.

Baltimor: Televizijska serija „The Wire“ je možda ovaj grad načinila čuvenim, međutim dio stare luke je prepun istorijskih spomenika. Nacionalni Akvarijum na sedam spratova savršeno predstavlja morski život, a jedan od umjetničkih muzeja u gradu posjeduje neka od najčudnijih umjetničkih dijela na svijetu koja je nemoguće opisati rečima. Ostale atrakcije vezane su za kult bejzbol igrača Bejb Ruta, kao i istraživanje starih velikih brodova. Ovo je jedan od rijetkih gradova na svijetu u kome ćete se zabavljati danima, uprkos ne baš sjajnoj okolini.

Izvor: b92.net

Portal Analitika