Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Izvorište Bolje sestre: Nenadmašan potencijal i voda vrhunskog kvaliteta

2408boljesestre
V
oda sa izvorišta Bolje sestre, koju ovdje proizvodimo, odličnog je kvaliteta, očuvanog po svim karakteristikama, i predstavlja pravi biser koji treba iskoristiti i čiji potencijal je nenadmašan, kazala je Danijela Kosić – Žujović, glavni laborant Regionalnog vodovoda.

Izvorište Bolje sestre: Nenadmašan potencijal i voda vrhunskog kvaliteta
Portal AnalitikaIzvor

Izvorište Bolje sestre nalazi se u basenu Malog blata Skadarskog jezera, u zalivu, na sjeveroistočnom obodu zaliva, u podnožju padina Kolozuba, blizu ostrava Kosmač.

Regionalni vodovod „Crnogorsko primorje“, nakon decenije pauze, počeo je 2005. godine nove radove na sistemu. Nakon više studija izvodljivosti i istražnih radova za izbor mikrolokacije vodozahvata regionalnog vodovodnog sistema, izvorište Bolje sestre se istaklo kao najpovoljnije i najodrživije rješenje. Tako je Vlada je u februaru 2007. godine donijela stratešku odluku o izgradnji Regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje sa izvorišta Bolje sestre, dijelom iz sopstvenih sredstava, a dijelom uz korišćenje subvencioniranih kredita međunarodnih finmansijskih institucija.

2408spadijer- Samo 27 mjeseci nakon izdavanja građevinske dozvole, došlo do završetka i puštanja u rad regionalnog vodovoda, kada su spojene opštine: Bar, Budva, Kotor i Tivat, a godinu nakon toga spojena je i Opština Ulcinj. Svjedoci smo da je posljednjih dana izvršeno privremeno spajanje sa Opštinom Herceg Novi. Možemo da kažemo da je to i najava trajnijeg rješenja i da su svih šest primorskih opština povezane na regionalni vodovodni sistem – kazao je Jovan Špadijer, vodeći inženjer proizvodnje Regionalnog vodovoda.

On je dodao da izgradnja regionalnog vodovodnog sistema planirana u dvije faze, u zavisnosti od potreba za vodom.

- U prvoj fazi izgradnje, koja je u julu 2010. godine završena, planirani kapacitet sistema iznosi 1.200 l/s. Ovaj kapacitet je i više nego dovoljan da zadovolji potrebe za vodom Crnogorkog primorja u sljedećem periodu – istakao je on.

Ilustrujući ovakvu izjavu, Špadijer dodaje i da je primjetan trend rasta proizvodnje vode.

- U ovom mjesecu dostigli smo rekordnu proizvodnju od 719 litara sekundnih, što je nekih 14 odsto više od sadašnjeg maksimuma od 630 litara sekundnih. U slučaju povišenih potreba za vodom, kada su to zahtjevi primorskih opština, naš sistem je u mogućnosti da se dogradi, da se upotpune kapaciteti do 1.600 litara sekundnih, što je po svim studijama koje su urađene sasvim dovoljna količina za dugoročno rješenje za snabdijevanje primorja.

Glavni laborant Regionalnog vodovoda, Danijela Kosić – Žujović, ističe da izvorište posjeduje vodu jako dobrog kvaliteta, što potvrđuje niz istražnih analiza.

- Voda je, kako po fizičko-hemijskim, tako i po mikro-biološkim karakteristikama očuvanog kvaliteta i odgovara uslovima vode za piće. I istražna i svakodnevna ispitivanja vode, tokom prethodne tri godine, potvrđuju njen očuvan kvalitet – kaže ona i dodaje da voda ispunjava uslove i strožijih standarda primenjivih za flaširane vode - A1, odnosno I klasi, što znači da se voda izvorišta Bolje sestre upotrebljiva za piće bez ikakve dodatne pripreme, uz uobičajenu dezinfekciju.

2408analiza- To se i radi u našem Regionalnom vodovodu. Postoji u okviru našeg postrojenja ultraviolentni reaktor kojim se dezinfikuje voda. Voda dalje putuje do rezervoara na Đurmanima, gdje se nalazi hlorna stanica, gdje se automatski dodaje određena kolicina hlora radi dodatne dezinfekcije vode. Higijenska ispravnost vode za piće koja služi za javno snabdevanje stanovništva iz Regionalnog vodovoda, utvrđuje se svakodnevnim vršenjem osnovnih analiza vode na samom crpilištu. Voda iz rezervora, prekidnih komora, crpnih stanica i sa odvojaka duž distributivne mreže se analizira i periodično u toku meseca – pojasnila je ona.

Kosić – Žujović kaže da kvalitet vode prate i ovlašćene laboratorije, koje upotpunjuju ocjenu iz samog Regionalnog vodovoda. Dodaje da su neznantne oscilacije na samom izvorištu i vode koja stiže do krajnjih potrošača. Voda je prijatnog ukusa zbog sadržaja svih jona koji su u njoj, kvalitetna je sa higijenske tačke gledišta, jer indikatore zagađenja ili ne posjeduje ili su oni u tako malim koncetracijama da su ispod onih koje pravilnik definiše.

- Centralni elektronski sistem upravljanja omogućava praćenje svih podataka koji se odnose na transport vode, kontrolu količine vode i kontrolu gubitaka vode. On pruža i mogućnost upravljanja svim objektima od Boljih sestara do primorja – zaključuje ona.

2408inzenjerVaso Kasalica, vodeći elektroinžinjer u Regionalnom vodovodu, kaže da sa u svakom trenutku može reagovati u slučaju potrebe pojedinih opština za povećanjem ili smanjenjem količine vode.

- U principu, možemo da kontrolišemo sve opštine. U svakom trenutku imamo podatak koliki je protok i možemo da regulišemo količinu vode. U svakom objektu imamo detektor prisustva i ukoliko je neko u objektu, što se nama prikazuje na ekranu. U većem dijelu objekata imamo video nadzor.

Kasalica dodaje da se odgovornost Regionalnog vodovoda završava na odvojcima koji vodu predaju primorskim opštinama, i da su za odatle za sve odgovorne opštine.

Portal Analitika