Zanimljivosti

Kako do dobrog zdravlja u ljetnjim mjesecima

odmorljetiuok
Kako bismo sačuvali zdravlje tokom toplih ljetnjih mjeseci i spriječili pojavu ili pogoršanje zdravstvenih problema potrebno je najprije prilagoditi način ishrane vremenskim prilikama, ne preskakati obroke, sto znači da je potrebno imati tri glavna obroka i dvije užine, savjetuju ljekari.

 Kako do dobrog zdravlja u ljetnjim mjesecima
Portal AnalitikaIzvor

Potrebno je da hrana bude raznovrsna, a prednost imaju sezonsko povrće i voće uz žitarice, mliječne proizvode, ribu i posna mesa. Posebnu pažnju treba posvetiti načinu pripreme namirnica. U ljetnjem periodu prednost ima sveže povrće i voće, kao i namirnice pripremljene kuvanjem u vodi ili na pari dok se ne savjetuje priprema hrane prženjem ili pohovanjem.

Voda

Tokom ljetnjih mjeseci veoma je bitno unijeti dovoljno tečnosti, i to najbolje vode. Savjetuje se šest do osam čaša vode dnevno, čak i više. Voda treba da bude sobne temperature, a ne rashlađena voda iz frižidera. Treba je piti između obroka, a ne za vrijeme obroka, neposredno prije ili poslije obroka. Osobe koje su izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti, rade ili vježbaju na otvorenom treba da povećaju unos tečnosti, a za nadoknadu tečnosti mogu se koristiti i svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća. Treba izbjegavati kofeinska pića kao što su kafa, crni čaj, napici na bazi kole, jer mogu dovesti do većeg gubitka tečnosti iz organizma, a alkohol je posebno potrebno izbjegavati u uslovima visokih temperatura, jer dovodi do dehidratacije.

Zaštita na otvorenom

I tokom boravka u gradu pola sata prije izlaska napolje namažite se kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim UV faktorom. Nosite odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, viskoza, svijetlih boja. Obavezno nosite naočare za sunce sa zaštitnim UV faktorom i šešir sa širokim obodom. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u automobilu izloženom direktnoj sunčevoj svjetlosti, čak i kada su prozori otvoreni. Aktivnosti van kuće planirajte u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim ili večernjim satima. Ako morate da radite napolju, izbjegavajte direktno sunce, pravite česte pauze u hladu i uzimajte dovoljno vode. Djeca, trudnice i osobe starije od 65 godina ne bi trebalo da se izlažu suncu niti da borave napolju u periodu najjačeg dejstva UV zraka, u vremenu od 10 do 17 časova.

Zaštita u zatvorenom prostoru

Ukoliko nemate klima uređaj, provjetravajte životni prostor tokom noći, poželjno je zatvoriti prozore i spustiti roletne rano ujutru kako bi se prijatna svježina zadržala što duže. Nekoliko puta tokom dana tuširajte se mlakom ili hladnom vodom kako bi se rashladili. Podesite klima uređaj tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od 7 do 10 stepeni.

Zdravstveni problemi

Simptomi i znaci na koje treba obratiti pažnju kada su temperature vazduha visoke su vrtoglavica ili nesvjestica, mučnina ili povraćanje, glavobolja, ubrzano disanje ili ubrzan rad srca, kao i žeđ. Ukoliko primijetite ovakve znake potrebno je da se sklonite sa sunca, unesete tečnost, najbolje vodu, a ako se simptomi ne povlače, pozvati službu hitne medicinske pomoći

Ukoliko osoba ima visoku tjelesnu temperaturu, bez svijesti je ili prestane da se znoji odmah pozovite službu hitne medicinske pomoći. U međuvremenu sklonite tu osobu sa sunca u hlad ili umjereno rashlađenu prostoriju, i pokušajte da snizite tjelesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga i uvijanjem u vlažne čaršave.

Izvor: danas.rs

 

 

Portal Analitika