Društvo

CGO: Ministarstvo finansija šampion netransparentnosti

2008cgologook
C
entar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo ukazuje na problem netransparentnosti organa državne uprave, posebno Ministarstva finansija koje se, nakon obavljivanja preliminarnog izvještaja CGO-a "Koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012", oglasilo 28. jula 2013. u medijima sa obećanjem da će u najkraćem roku dostaviti informacije CGO-u kada je u pitanju visina novčanih zarada rukovodećih lica u tom organu.

CGO: Ministarstvo finansija šampion netransparentnosti
Portal AnalitikaIzvor

"No, i nakon više od 20 dana takve informacije nijesu dostavljene CGO-u. Time ovo ministarstvo zadržava svoju poziciju iz navedenog istraživanja- jednog od najzatvorenijih organa. Dodatno, pokazuje se i kao organ koji javno daje jedna obećanja, a u praksi drugo sprovodi", naglašava se u saopštenju.

Podsjećaju da je projekat "Koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012?” osmišljen u okviru potprograma CGO “Odgovornost i transparentnost vlasti”, sa ciljem da doprinese  podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz budžeta Crne Gore.

-S tim u vezi, specifični cilj ovog projekta bio je utvrđivanje visine novčanih iznosa koji su rukovodioci u organima državne uprave ostvarivali za vrijeme obavljanja svojih dužnosti tokom 2012, kao i bilo kakvih drugih dodatnih nadoknada za isti period a na teret budžeta Crne Gore. Te podatke je CGO prikupio, shodno odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, u periodu od 3. juna do 25. jula 2013, a objavio na konferenciji za medije 26. jula 2013. Samim projektom je inicijalno obuhvaćeno 45 državnih organa, od kojih sedam nije pružilo tražene informacije- Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvjete i sporta i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nijesu dostavili nikakve odgovore, čime su se pozicionirali na  tzv. "crnu listu" transparentnosti, skrivajuće sve tražene informacije. Ministarstvo nauke, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo bez portfelja su dostavili odgovore, ali neblagovremeno ili nepotpuno. Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predstavljaju najažurnije organe državne uprave jer su u predviđenom zakonskom roku i precizno dostavili tražene informacije, pozicionirajući se na tzv. "bijelu listu", kad je riječ o ovom istraživanju- ističe se u saopštenju CGO, dostavljenom Portalu Analitika.

Kako se dodaje, drugi organi državne uprave su u većini slučajeva poštovali zakonske odredbe, dostavljajući blagovremeno i sadržinski kvalitativno tražene informacije.

-Dobijeni podaci uključivali su precizne mjesečne ili godišnje iznose neto naknada svih rukovodećih lica za 2012, uz organizacionu strukturu datih državnih organa, ali i prateće nadoknade ako ih je bilo. U toku 2012. rukovodećim licima organa državne uprave (38 od 45 organa za koje su dobijeni podaci - ministarstva, uprave, direkcije, agencije, zavodi i Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore) na ime dobijanja godišnjih neto zarada i drugih naknada po bilo kojem osnovu ukupno je isplaćeno 2.446.745 euro, po osnovu podataka koje je CGO prikupio u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. U ovu sumu ne spadaju prihodi sedam organa državne uprave - tri ministarstva (Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete i sporta i Ministarstva saobraćaja i pomorstva) i četiri uprave (Uprava za antikorupcijsku inicijativu, Uprava za igre na sreću, Uprava za nekretnine i Uprava za mlade i sport) koji nijesu dostavili tražene informacije, uz različite vidove izbjegavanja istih, čime su limitirali ovo istraživanje u sveobuhvatnosti. Imajući u vidu da se radi o velikim ministarstvima, ali i nekim od uprava realno je pretpostaviti da je gore navedena suma koja predstavlja ukupni zbir dobijenih podataka značajno veća- konstatuje se u saopštenju.

Portal Analitika