Region

BiH traži pomoć za gašenje požara

0608pozarbihok
P
ožar koji u bukti u okolini Jablanice već tri dana gase lokalni vatrogasci i stanovništvo, uz pomoć jednog helikoptera Oružanih snaga BiH. Vijeće ministara odlučilo je da zatraži međunarodnu pomoć za slanje "kanadera".

BiH traži pomoć za gašenje požara
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda održao je sinoć telefonsku sjednicu na kojoj je donesena jednoglasna odluka da se zatraži međunarodna pomoć za slanje "kanadera" za pomoć u gašenju požara na planini Prenj kod Jablanice.

Međunarodna pomoć biće zatražena putem Monitoring centra Evropske unije u Briselu, a najvjerovatnije će biti upućena iz Hrvatske.

Na području Opštine Jablanica donijeta je odluka o proglašenju prirodne nesreće, jer se vatrena stihija približila stambenim objektima na svega nekoliko stotina metara.

Požar u Opštini Jablanica aktivan je poslednja tri dana, a sa vatrenom stihijom suočavaju se vatrogasci i lokalno stanovništvo, uz pomoć jednog helikoptera Oružanih snaga BiH.

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Opštine Jablanica Omer Nezirić upozorio je juče da je potrebno hitno angažovanje "kanadera" iz drugih zemalja, te da nije dovoljna samo jedna letjelica koja gasi požar iz vazduha.

(RTS)

Portal Analitika