Svijet

Stros-Kan: Politika je za mene prošlost

3107-kan
F
rancuski socijalista i bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan rekao je da je njegova politička karijera okončana.

Stros-Kan: Politika je za mene prošlost
Portal AnalitikaIzvor

- Politika je prošlost za mene, rekao je on za rusku državni televiziju, dodavši da trenutno radi kao ekonomski savjetnik za velike firme, od kojih su dvije u Rusiji.

Prošle sedmice, Stros-Kanu je naređeno da se pojavi na sudu zbog optužbi da je podvodio djevojke u gradu Lilu, podsjeća BBC.

On je 2011. godine podnio ostavku u MMF-u zbog skandala koji je izbio nakon što ga je hotelska služavka optužila za silovanje. Optužba je odbačena, a on se nagodio sa služavkom.

Ovog mjeseca Stros-Kan je imenovan za člana upravnog odbora dvije ruske državne finansijske institucije - Ruskog fonda za direktno investiranje i Ruske banke za regionalni razvoj.

U intervjuu za televizijsku stanicu Rusija 24, on je rekao da bi Rusija trebala "značajno internacionalizovati svoje ekonomske aktivnosti".

Prije nekoliko dana, istražne sudije u Francuskoj su odlučile da bi mu se trebalo suditi zajedno s 12 ostalih osoba u vezi s vođenjem lanca prostitucije u hotelu u Lilu.

Bivši predsjednički kandidat priznao je da je prisustovao seks zabavama, ali je dodao da nije znao da su nekim ženama plaćene usluge.

Druga dva slučaja protiv njega su odbačena.

Izvor: nezavisne.com

Portal Analitika