Društvo

MITRIĆ: Zakonom je ozvaničen dogovor Lukšića i opozicije, Ustavni sud na potezu

3107blagotaMitric
P
rofesor Blagota Mitrić, bivši predsjednik Ustavnog suda, u izjavi za Portal Analitika je ocijenio da je usvajanjem amandmana na Zakon predsjednika Socijalističke narodne partije Srđana Milića, Skupština ojačala dogovor Lukšića i opozicije, te da će, kada bude zvanično objavljen u Službenom listu, na potezu biti Ustavni sud.

MITRIĆ: Zakonom je ozvaničen dogovor Lukšića i opozicije, Ustavni sud na potezu
Portal AnalitikaIzvor

- Onog trenutka kada je izglasan amandman SNP-a, kojim se u Opšti zakon o obrazovanju vraća norma o jeziku u nastavnom procesu, to znači da je Skupština sada ojačala politički dogovor između Lukšića i opozicije, jer je taj politički dogovor pretočila u zakonsku normu - mišljenja je Mitrić.

- Istog trenutka kada ta norma bude objavljena u Službenom listu Crne Gore, kada poslije osam dana stupi na snagu, stiču se uslovi da se ponovo pokrene postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti toga člana, koji je za mene potpuno sporan i neodrživ. U drugom slučaju, moguće je da Ustavni sud po službenoj dužnosti sam pokrene postupak i ocijeni ustavnost te norme - smatra Mitrić.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore usvojila je kasno sinoć amandman predsjednika SNP-a Srđana Milića, kojim se u Opšti zakon o obrazovanju vraća norma o jeziku u nastavnom procesu, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

Profesor Mitrić smatra da je Ustavnom sudu sada olakšan zadatak i istakao da je pitanje dana kada će sud da poništi tu normu.

- Jer, mislim sada kada je taj njihov dogovor postao zakonska norma, sada je Ustavnom sudu olakšan zadatak - više se ne mogu oglašavati danonoćno - jer je taj politički dogovor praktično dobio zakonsku normu. Sud je nadležan da ocjenjuje da li je zakonska norma ustavna ili ne i mislim da je pitanje dana, procedure, poštovanja rokova, kada će Ustavni sud da poništi tu normu, potpuno sam uvjeren u to - zaključio je Mitrić.

foto: radojejovanovic.blogspot.com

Portal Analitika