Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Anketni odbor uputio tehnički izvještaj na skupštinsko razmatranje, opozicija podnjela izdvojena mišljenja

Anketni odbor uputio tehnički izvještaj na skupštinsko razmatranje, opozicija podnjela izdvojena mišljenja

2607anketni
A
nketni odbor za utvrđivanje činjenica u vezi sa aferom „snimak”, usvojio je tehnčki  izvještaj, koji će biti proslijeđen na parlamentarno razmatranje. Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o izvještaju Anketnog odbora zakazana je za danas u 17 sati.

Anketni odbor uputio tehnički izvještaj na skupštinsko razmatranje, opozicija podnjela  izdvojena mišljenja
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu današnje sjednice pored prijedloga izvještaja predsjednika odbora Koče Pavlovića bili su i prijedlozi izvještaja sa zaključcima Socijaldemokratske partije i Demokratske partije socijalista koje su te partije u ponedeljak veče putem mejla proslijedile članovima odbora.

Nijedan od priloženih prijedloga izvještaja nije dobio potrebnu većinu od sedam glasova tako da je odbor bio prinuđen da u skupštinsku proceduru, u skladu sa članom 9, Zakona o parlamentranoj istrazi, proslijedi tehnički izvještaj.

Predsjednik odbora Koča Pavlović svoj prijedlog proslijedio je kao izdvojeno mišljenje Demokratskog fronta, poslnica Pozitivne Azra Jasavić i Obrad Gojković iz SNP-a takođe su najvili da će uputiti izdvojeno mišljenje.

Za prijedlog Koče Pavlovića u kojem su inkorporirani amandmani SNP-a, glasalo je 5 članova odbora dok je 5 bilo protiv a jedan uzdržan.

Za prijedlog SDP-a glasao je samo član odbora iz te strnke Mićo Orlandić, protiv je bilo 4 člana a 5 uzdržano.

Prijedlog DPS-a dobio je podršku 4 poslnika dok je protiv bilo 7 glasova.

Dok se u zaključcima DPS-a navodi da je tokom rada Anketnog odbora nedvosmisleno dokazano da nije bilo zloupotrebe državnih resursa i da nije bilo diskriminacije po partijskoj pripadnosti, prema mišljenju opozicionih poslnika na osnovu onoga što se čulo na sjednicama odbora i na osnovu svih raspoloživih podataka jasno da se DPS bavio zloupotrebama i da je dokazana politička odgovornost funkcionera te stranke.

U zaključcima koje je predložio SDP se, između ostalog, navodi da se ne može pouzdano tvrditi da je ono što se govorilo na stranačkim sastancima DPS-a dovelo do zloupotreba.

Predsjednik Odbora Koča Pavlović rekao je da je njegov prijedlog, koji je ujedno i prijedlog Demokratskog fronta, da se svi koji su davali izjave pred Anketnm odborom razriješe funkcija osim  Daliborka Pejović i Dejana Medojević. On je istakao da su iz DF-a dali sve od sebe da ne dođe do tehničkog izvještaja.anketniodborok3007

- Mi smo nastojali da dođemo da o nekog konkretnog izvještaja i da on ne bude tehnički. DF je jasno rekao da će glasti za izvještaj koji smo mi predložili a protiv ovog izvještaja DPS-a i SDP-a. Mene bi bilo sramota da potpišem izvještaj u kojem se priznaje da je u Crnoj Gori sve u redu i da je bajno i sjajno. Takođe bi me bilo sramota da potpišem izvještaj u kojem se predlaže da posao koji je trebao da uradi parlament povjetimo DPS-u – rekao je Pavlović aludirajući na prijedloge izvještaja DPS-a i SDP-a.

Potpredsjednik odbora Milutin Simović kazao je, sa druge strane, da razumije da su pojedini članovi odbora bili juče umorni da nastave sjednicu jer je „trebalo dokazati nešto što je nemoguće dokazati – da je bilo zloupotreba od strane DPS-a”.

- Prijedlog izvještaja koji smo mi ponudili potpuno osvjetljava ono što se odvijalo na sjednicama anketng odbora i mi ćemo ga  razuije se podržati – rekao je Simović.

On je na jučerašnjoj sjednici napomenuo da kad su iz njegove partije pravili prijedlog izvještaja nijesu imali istorijske ambicije već samo da „sagledaju istinu i sačine objektivan izvještaj”.

- Iz DPS-a smatraju da je tokom rada ovog odbora nedvosmisleno dokazano da nije bilo zloupotrebe državnih resursa i da nije bilo diskriminacije po partijskoj pripadnosti. Mi smo se vodili činjenicama i informacijama i predložili smo pet realnih zaključaka koji su izraz činjenica – rekao je Simović juče i poručio da su neki „svoje političke ambicije pokušali da podrede činjenicama izrečenim od strane ljudi koji su saslušani pred odborom”.

Aleksandar Damjanović rekao da je za SNP prijedlog SDP-a prihvatljiv uz izvjesne korekcije i da bi ga oni podržali kad bi to izmjenili.

Mićo Orlandić iz SDP-a je ponovio ono što je rekao na jučerašnjoj sjednici da „amandmansko djelovanje na prijedlog SDP-a nije moguće jer bi bilo koja intervencija narušila suštinu analiza SDP-a”.

Portal Analitika