Zanimljivosti

Ovo je najkišnije mjesto na svijetu

30mavsivram
M
avsinram, selo na sjeveroistoku Indije, je najvlažnije mjesto na svijetu, sa prosječnim godišnjim padavinama od 11.872 milimetra. Začudo, mještani i ne znaju da je njihov kraj kao najvlažniji upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovo je najkišnije mjesto na svijetu
Portal AnalitikaIzvor


"Stvarno? Ovo je najvlažnije mjesto na svijetu? Nisam znala. Kiša me plašila kad sam bila djevojčica. Znala je napraviti pakao od naših života. Danas je lakše", kazala je mještanka Bini Kinter za AFO, koja tvrdi da ima blizu 100 godina.



Mavsinram se nalazi u blizini Bengalskog zaljeva i Bangladeša i to je jedan od glavnih razloga što je najvlažnije mjesto na svijetu.



"Vlaga koja se nakuplja oko Bengalskog zaljeva doslovno se taloži na Mawsynram, zbog čega u tom dijelu sezone monsuna dugo traju", tvrde meteorolozi.



Iako se mještani mjesecima pripremaju za kišu, popravljaju krovove, pripremaju zalihe drva za ogrjev i zalihe hrane, "bitka" se najčešće završi u korist prirode. Iza sebe kiša ostavi brojna klizišta, blokiranu cestu i poplavljene kuće.



"Ne volim duge i teške kiše. Dosadno je cijeli dan sjediti u kući", kazala je 70-godišnja Prelian Pdah.



Mavsinram je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najvlažnije mjesto na svijetu, no mještani obližnjeg Čerapunjija tvrde da ta titula pripada njima. Mještane uspavanog Mavsinrama to ne dotiče mnogo.



Najviše ih nervira bučno padanje kiše, zbog čega se trude da travom naprave izolaciju i ne slušaju zaglušujuću buku kiše.



"Tokom monsuna moramo glasno pričati da bismo jedni druge čuli", kazao je 67-godišnji Marbaniang i dodao da nakon sezone svi kreću na posao da poprave štetu.



Uprkos svemu što prolaze oni ne bi željeli da žive na nekom drugom mjestu.



"Ovo je moj dom. Tu sam rođen, živim i ovdje ću umrijeti. Neka pada kiša, navikli smo na to", kazao je Marbaniang.

 

foto: gulfnews.com

Portal Analitika