Zanimljivosti

Trajno ispravljanje kose opasno po zdravlje

30kosa
Z
bog svog sastava, proizvodi koji se koriste za trajno ispravljanje kose mogu da izazovu zdravstvene probleme, kako kod klijenata, tako i kod frizera. Prilikom ovog tretmana, koji je sve popularniji, koriste se preparati koji sadže velike količine formaldehida, koji je potencijalni uzrok različitih vrsta kancera.

Trajno ispravljanje kose opasno po zdravlje
Portal AnalitikaIzvor


Studija je pokazala da je tretman ovakvog ispravljanja kose posebno opasan u malim frizerskim salonima i onim koji nemaju dobru ventilaciju, pa je samim tim i koncentracija štetnih materija u vazduhu veća.



Međutim, razlog zašto mnogi frizerski saloni nemaju dobar ventilacioni sistem je što je za instalaciju i održavanje takvih sistema potrebna velika suma novca.



U takvim salonima, stručnjaci preporučuju korišćenje proizvoda koji ne sadže više od 0,1 odsto formaldehida, koga u većini ovih preparata ima čak i do 12 odsto, piše Health.com



Simptomi koje su frizeri ili njihovi klijenti najčešće prijavljivali posle tretmana trajnog ispravljanja kose su problemi sa disanjem, peckanje očiju ili krvarenje iz nosa.

tekst i foto: mondo.rs

Portal Analitika