Društvo

O ženskom preduzetništvu u Kolašinu

30kolasinok
U
okviru Programa rodne ravnopravnosti IPA 2010, koje zajednički realizuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, danas su se u Kolašinu i Mojkovcu održali konsultativni sastanci. U opštini Mojkovac je od 40 žena, koliko je pokazalo interesovanje da se bavi preduzetništvom, 32 ušlo u program obuke. Od toga, 21 je završilo sve kurseve za koje su se opredijelile na početku, a 16 žena je napravilo detaljan biznis plan.

O ženskom preduzetništvu u Kolašinu
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predvodio je ministar Suad Numanović, predstavnik UNDP bio je Stalni predstavnik Rastislav Vrbenski i oni su sa predstavnicima ovih opština razgovarali o razvoju ženskog preduzetništva. Gradonačelnici Darko Brajušković i Dejan Medojević, kao i glavni administrator opštine Kolašin  Zoran Vlahović i glavna administratorka opštine Mojkovac  Maja  Ikervari, saglasili su se da je izuzetno važno da lokalne vlasti pruže punu podršku ženama koje su do sada bile uključene u program razvoja ženskog preduzetništva, kaže se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava dostavljenom Portalu Analitika.

U opštini Kolašin je u prvoj fazi projekta 47 žena pokazalo interesovanje da se bavi preduzetništvom, a 40 je ušlo u program obuke. Od toga, 23 su završile sve kurseve za koje su se opredijelile, a 18 žena je napravilo detaljan biznis plan. U opštini Mojkovac je od 40 žena, koliko je pokazalo interesovanje da se bavi preduzetništvom, 32 ušlo u program obuke. Od toga, 21 je završilo sve kurseve za koje su se opredijelile na početku, a 16 žena je napravilo detaljan biznis plan.

Oblasti njihovog interesovanja se kreću od seoskog turizma i poljoprivrede (proizvodnja sira, organske hrane, sušenje bilja i voća), do trgovine i pružanja različitih usluga – modni/krojački studio, prodavnica lovne i ribarske opreme, izrada kolača, izrada suvenira, mašinsko pletenje odjevnih predmeta.

Kao sljedeći korak,  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, UNDP i opštine će na jesen organizovati konsultativne sastanke sa finansijskim institucijama, bankama, Investiciono-razvojnim fondom i drugim zainteresovanim finansijerima biznis ideja, što će biti dalji korak ka tome da žene koje su već prošle određene obuke i razradile svoje biznis planove, postanu i faktički preduzetnice.

Kako se navodi, sastanci su bili izuzetno korisni za sve učesnike i učesnice, jer su se razmatrali različiti vidovi saradnje i pomoći koje same opštine mogu pružiti preduzetnicama, kao što su kreiranje opštinskog garantnog fonda za potencijalne korisnice Agrobudžeta, MIDASa, te EU fondova. Tu je i podrška procesu brendiranja sira; uspostavljanje bliske saradnje nadležnih sekretarijata opština sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede, kao i saradnja sa turističkim organizacijama i hotelima radi obezbjeđivanja stabilnog plasmana proizvoda kao dijela ukupne turističke ponude; obezbjeđivanje posebnih uslova za start-up firme koje se bave proizvodno-uslužnim djelatnostima, posebno u pogledu odloženog plaćanja taksi, poreza i doprinosa.

Program rodne ravnopravnosti IPA 2010 komponentu ekonomskog osnaživanja žena sprovodi kao vid podrške Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u implementaciji Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti.  U prvoj fazi program se sprovodi u četiri pilot opštine: Kolašin, Mojkovac, Cetinje i Pljevlja. Program  se sprovodi uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kaže se u saopštenju.

foto: eco-tours.co.me

 

Portal Analitika