Društvo

IA: Četiri opstine ne daju Izvještaje o javnim nabavkama

3007institut
I
nstitut alternativa već dva mjeseca ne može da dobije Izvještaje o javnim nabavkama Podgorice, Nikšića, Herceg Novog i Rožaja, saopštili su iz Instituta Alternativa.

IA: Četiri opstine ne daju Izvještaje o javnim nabavkama
Portal AnalitikaIzvor

- Koristeći pravo na dobijanje informacija (dokumenata) na osnovu važećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Institut alternativa je 27.05.2013.godine, na adrese 14 opština uputio Zahtjev za slobodan pristup informaciji, tražeći Izvještaj o javnim nabavkama opština za 2012-u godinu. Deset opština je odgovorilo u zakonskom roku dok od preostale cetiri ne možemo dobiti traženi dokument. Ćutanje lokalne administracije na naše zahtjeve za pristup informacijama ukazuje na problem transparentnosti i slabe saradnje sa civilnim sektorom, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, a koje potpisuje Marija Popović, saradnica na projektima u Instututu.

Od 14 opština koje su istraživali njih 10 je odgovorilo na zahtjev i dostavilo traženi dokument, dok od četri opštine (Herceg Novi, Nikšić, Podgorica i Rožaje) nijesu u mogućnosti dobiti dokument.

- Kako naš istraživački rad zavisi od početnih inputa koje dobijamo od nadležnih institucija (u ovom slučaju opština) mi smo se u nekoliko navrata obraćali službenicima opština koje nam nijesu odgovorile na zahtjev (Herceg Novi, Nikšić, Podgorica i Rožaje) uz molbu da nam što prije dostave traženu informaciju (document), koji je javan a samim tim mora biti i javno dostupan. Nažalost još uvijek nijesmo u mogućnosti da dođemo do traženih informacija , dok je uobičajeno i već poslovično obavještenje ovlašćenih opštinskih službenika da Glavni administartor opštine nije trenutno na poslu ili je na odmoru, ističe se u saopštenju.

Iz Instituta smatraju da je ovakva praksa opštinskih administracija neprihavtljiva, narocito kada je riječ o Glavnom gradu koji bi, kao kažu, trebao biti reper u transparentnosti, otvorenosti i dobroj saradnji sa civilnim sektorom.

Portal Analitika