Abiznis

Kovačević: Ako nema dogovora Države i A2A moguća međunarodna arbitraža

29Srdjan-Kovacevic
Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Srđan Kovačević gostujući na RTCG ocijenio je da je rešenje sadašnje krizne situacije sastanak između predstavnika A2A i Države  Crne Gore i to po mogućnosti da se krene od Memoranduma o razumijevanju koji smo potpisali prije dvije godine.Ukoliko dogovora ne bude Kovačević je procijenio da će  A2A ići na arbitražu.

Kovačević: Ako nema dogovora Države i A2A moguća međunarodna arbitraža
Portal AnalitikaIzvor

 

Govoreći o tome da ukoliko Vlada ne bude u mogućnosti da kroz rebalans budžeta pokrije dugovore KAP-a prema EPCG, kakve će eventualne posljedice imati takav razvoj događaja na Elektroprivredu, koja je u većinskom državnom vlasništvu Kovačević je kazao:

-Na samom početku, da preciziramo da je ukupan dug EPCG prema državi, po više osnova, 46 miliona eura. Kada kažem po više osnova mislim na dug za neplaćeni PDV i za poreze i doprinose na plate zaposlenih. Sa druge strane, dug prema Elektroprivredi za isporučenu električnu energiju Kombinatu, što direktan dug Kombinata, što Montenegro bonusa i Prenosa, nešto oko 60 miliona eura. U ovom trenutku potraživanje od KAP-a i od ostalih partnera koji su isporučivali električnu energiju KAP-u je na tkzv. aktivnoj poziciji u knjigovođstvu. To znači da ga mi vodimo kao prihod i ukoliko se ne naplati mora se potraživanje rezervisati i direktno će uticati na rezultat EPCG, koji će za ovu godinu biti za 60 miliona lošiji. Ono što je dobro u ovoj godini je da je EPCG za prvih šest mjeseci jako dobro poslovala. Očekujemo profit do kraja godine u iznosu od oko 40 miliona eura, što će se opet okrenuti u gubitak ukoliko se ne naplate ova potraživanja. To je samo jedan dio problema, dugi dio problema je likvidnost. Ukoliko bi Vlada tražila da se to u jednoj rati ili odmah naplati to bi svakako uticalo na likvidnost kompanije i moglo bi je dovesti u veoma nezavidnu situaciju. Konačno, ovo što ste Vi rekli, treba da budemo svjesni da je ovo državna firma, u većinskom državnom vlasništvu - 55 odsto. Italijanska kompanija A2A je prije dvije godine potpisala Memorandum o razumijevanju, gdje su jasno stavili do znanja da ne žele da preuzmu većinsko vlasništvo u Elektroprivredi. Sa obzirom na to ova kompenzacija, kada bi se realizovala, bila bi u najvećem dijelu kompenzacija države sa samom sobom.

-Opterećuje zato što rezultati Elektroprivrede direktno se prenose u rezultate A2A, odnosno oni svoje bilanse moraju da konsoliduju sa bilansima Elektroprivrede. Gubitak od 60 miliona eura preliće se na gubitak A2A. Što se tiče odnosa prema tom problemu, ja moram reći da su oni imali jako puno razumijevanja, vjerovatno mnogo više razumijevanja i strpljenja nego što bi imao neko drugi. Čak i da je u pitanju bio crnogorski menadžment nijesam siguran da bi ovom problemu na ovakav način pristupili. Međutim, nije samo problem KAP-a opterećivao do sada Elektroprivredu. Da vas podsjetim da, onoga trenutka kada su Italijani došli u EPCG, mi smo oborili cijene. Cijene električne energije 2010. godine oborili smo na distributivnom nivou u prosjeku za 20 odsto, naredne godine u prosjeku za 10 odsto, pa su one sa nekih deset centi došle na sedam centi. EPCG je u tri godine zbog nižih cijena izgubila oko 155 miliona eura. Italijani su imali dosta razumijevanja i kod Željezare, tamo je Elektroprivredi ostalo „zarobljenih“ nešto oko šest miliona eura. Vraćam se ponovo na ovo pitanje KAP-a, gdje su, vjerujući Parlamentu i Vladi Crne Gore, došli u poziciju da se jako veliki novac duguje Elektroprivredi. Moram reći da je Odbor direktora imao veoma jasan stav po pitanju KAP-a. Donijeli smo više od deset zaključaka, gdje se traži od menadžmenta da preduzme sve kako bi naplatio ova dugovanja. Njihov problem u cijeloj ovoj priči je što su previše vjerovali.- kazao je Kovačević govoreći o tome da dug KAP-a za električnu energiju pored Vlade CG i EPCG opterećuje i strateškog partnera, italijansku kompaniju A2A .

-Mislim da sam dosta toga rekao odgovarajući na prethodno pitanje. Mislim da su i oni dosta toga rekli samom činjenicom da su dva menadžera do sada promijenili, što znači da ni oni nijesu prezadovoljni kako su obavili posao u Elektroprivredi. Podsjetiću vas da smo ugovorom od 2010. godine, koji smo potpisali, mislim na državu i A2A, zacrtali nekih 20 ciljeva koje bi trebalo menadžment da dostigne. Danas smo prilično daleko od tih ciljeva. Naravno, jednim dijelom zbog grešaka menadžmenta, ali jednim dijelom i zbog grešaka nas u Crnoj Gori.-saopštio je Kovačević u intervjuu dajući generalnu ocjenu saradnje sa italijanskim menadžmentom.

Odgovarajući na pitanje da li misli da ovakav odnos prema ovom problemu i trenutno stanje prema EPCG, kao akcionarskom društvu, šalje lošu poruku budućim stranim investitorima u Crnoj Gori Kovačević je saopštio da je menadžment  poslao jasnu poruku šta misli o tome kroz saopštenje, koje je objavljeno prije dvije nedjelje.

-Odbor direktora nije analizirao ovu situaciju i nije dao saopštenje, ali mogu reći da sam ja lično saglasan sa većim dijelom onoga što je saopšteno. Mislim da ovakav stav prema najznačajnijem investitoru u Crnoj Gori ne može ostati bez problema. Nažalost ili na sreću, EPCG je najveća firma u Crnoj Gori i posljedice nerješavanja ovog problema mogu biti velike i mogu se prenijeti šire i na samu državu. Ja mislim da je rješenje ove situacije sastanak između A2A i Države i to po mogućnosti da se krene od Memoranduma o razumijevanju koji smo potpisali prije dvije godine. U suprotnom, bojim se da će se ova naša priča završiti na arbitraži.-kazao je Kovačević

Portal Analitika