Društvo

CEMI: Svaki drugi građanin smatra da ima korupcije u zdravstvu

korupcijacemiok
Čak 56 odsto građana smatra da ima korupcije u crnogorskom zdravstvu. Prema percepciji javnog mnjenja korupcije najviše ima u odnosu pacijent- ljekar. Mito se najčeše daje hirurzima, ginekolozima, medicinskim tehničarima, a motiv za plaćanje najčešće je potreba da se osigura bolji tretman u zdravstvenoj ustanovi- pokazalo je najnovije istraživanje CEMI-ja „Prava pacijenata i korupcija u zdravstvu u Crnoj Gori“.

CEMI: Svaki drugi građanin smatra da ima korupcije u zdravstvu
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je rađeno u periodu od 15. do do 27. maja tekuće godine na slučajnom uzorku od 1038 ispitanika, a ispitivanje je obavljeno putem telefonske ankete. Sredstva su obezbijeđena putem donacije Njemačke ambasade.

- Na pitanje u kojoj mjeri je korupcija prisutna u zdravstvenom sistemu 43,1 odsto ispitanika mišljenja je da je korupcija prisutna ili prisutna u velikoj mjeri, 13, 2 odsto smatra da je prisutna u maloj mjeri, dok svega 11,5 ispitanika smatra da u ovoj oblasti nema korupcije- kazala je predstavnica CEMI-ja Ana Selić prilikom prezentovanja rezultata istraživanja.

Korupcija je prema mišljenju ispitanika najviše prisutna na odnosu pacijent- ljekar. Prema percepciji 29 odsto ispitanika korupcija je na toj relaciji prisutna ili je prisutna u velikoj mjeri. Dok je 11,7 odsto izjavilo da korupcije tu nema uopšte.

Mito je najviše prisutan kod hirurga i to prema mišljenju 26 odsto ispitanika, kod izabranog ljekara po mišljenju 14 odsto. Mito je po mišljenju 14 odsto ispitanika prisutno kod medicinskih tehničara i kod ginekologa po mišljenju 12 odsto ispitanika- pokazuju rezultati istraživanja.

- Čak 44 odsto ispitanika tvrdi da je nekada „častilo“ zdravstvenog radnika iako to nije traženo. Najčešće se tarifa znala unaprijed, dok je 23 odsto ispitanika mito dalo po sopstvenoj procjeni- navela je Selić.

U 43 odsto slučajeva plaćanje se desilo prije pružene usluge, u 30,3 odsto nakon pružene zdravstvene usluge, a u 22 osto slučajeva u toku liječenja- saopštili su iz CEMI-ja.

- Od onih koji navode da su platili uslugu, 53,3 odsto ispitanika uslugu je platilo novcem, dok je 21,1 odsto navelo sitne poklone- pokazuju CEMI-jevi rezultati.

Gotovo 40 odsto ispitanika je, na pitanje da li, kada odu kod ljekara, dugo čekaju na pregled, odgovorilo potvrdno, dok 34 odsto tvrdi da se ne čeka dugo.Više od polovine ispitanika, 56,1 odsto, smatra da su liste čekanja duge samo za pojedine zdravstvene usluge.

Prema istraživanju, svega deset odsto ispitanika nije nikada moralo platiti lijek koji se nalazi na listi za refundaciju.

Prema mišljenju 43,1 odsto anketiranih kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u poslednjih dvije godine ostao je isti kao i ranije. Prema mišljenju 19,5 odsto anketiranih kvalitet se malo poboljšao dok je svega 10,7 odsto mišljenja da se- veoma pogoršao.

- 41, 4 odsto ispitanika izjavilo je da je na pregled čekalo manje od nedjelju dana, 29, 4 odsto je na pregled čekalo od nedjelju do mjesec dana, a od mjesec do tri mjeseca 19 odsto anketiranih- rezultati su istraživanja.

Razlozi za postojanje korupcije u zdravstvu kako smatraju ispitanici su male plate- 50,2 odsto ispitanika, nepoštovanje profesionalnih dužnosti mišljenje je 29, 25 odsto ispitanika i posebnosti naše kulture prema mišljenju 23,5 odsto ispitanika.

 

 

 

Portal Analitika