Abiznis

Radulović: Veća naplata nije rezultat samo rada inspekcije

2907radulovic
C
rnogorski budžet pripunjen je i od naplate javnih prihoda. Naime iz Vlade je saopšteno da je za prvih pola godine po tom osnovu naplaćeno 40 miliona eura više nego u istom periodu prošle. Sa ocjenom Vlade da je državni budžet za prvih šest mjeseci pripunjen sa 40 miliona eura, zahvaljujući efikasnoj inspekcijskoj kontroli nijesu saglasni u Uniji poslodavaca. Veliku ulogu, smatraju igra princip samooporezivanja.

Radulović: Veća naplata nije rezultat samo rada inspekcije
Portal AnalitikaIzvor

U Akcionom planu za suzbijanje sive ekonomije za period april-jul 2013. konstatovano je da je pojačan inspekcijski nadzor doprinio većoj poreskoj disciplini.

Iz Vlade kažu da je pojačana inspekcijska kontrola uticala i na smanjenje nelegalnog poslovanja. Sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović, međutim za radio Antena M kaže da tolika naplata nije rezultat samo rada inspekcijskih organa:

- Ako su povećani prihodi za 40 miliona, ne znači da je to samo rezultat rada inspekcijskih organa. Značajan dio tih prihoda, u okviru tih 40 miliona eura, su sami poreski obveznici obračunali kroz svoje poreske prijave samim povećanjem poslovnih aktivnosti. U državi to vole da tumače da je to rezultat samo inspekcijskih kontrola što nije ni približno istini. Kod nas je u poreskom sistemu zastupljen princip samooporezivanja i najveći iznos sami poreski obveznici utvrde i plaćaju, kazala je Radulović.

Prema podacima Unije poslodavaca više je kontrola bez nepravilnosti. Međutim iz inspekcijskih zapisnika često se, kako kaže Radulović, može steći drugačiji utisak:

- Pošto smo mi u saznanju da je inspektorima bukvalno dat stimulans ukoliko izvrše više kontrola i pogotovo ako zabilježe više nepravilnosti onda imaju inspektori veći procenat na zaradu. S druge strane poreski inspektori koji imaju kontrole a nijesu utvrdili nepravilnosti automatski su pod lupom i povlače se s terena. Iz tog razloga ne sačinjavaju zapisnike o kontrolama gdje nijesu utvrđene nepravilnosti i onda nemamo pravu sliku koliko je jedan privredni subjekat imao kontrola već e samo vidi ono gdje su bile nepravilnosti. Tako ostajemo uskraćeni za podatke koliko je inspektora obišlo taj privredni subjekat i samim tim kolika je presija na privredne subjekte, zaključila je Radulović.

izvor:antenam.net

 

Portal Analitika