Društvo

Edukacija o selektivnom odlaganju otpada

krgovic
P
rojekat “Edukacija o selektivnom odlaganju otpada”, pored edukacije, ima za cilj i smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponije i privremena odlagališta, kroz povećanje stepena reciklaže na plažama, naknadno sortiranje sakupljenog ambalažnog otpada na deponiji Lovanja, ali i predstavljanje reciklaže kao dobre navike, ocijenjeno je na konferenciji za novinare koju je danas organizovala Agencija za zaštitu životne sredine.

Edukacija o selektivnom odlaganju otpada
Portal AnalitikaIzvor

Institucionalni pokrovitelji projekta su Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, dok je nosilac projektnog zadatka preduzeće “Recomont”. Partneri projekta su “ReCan” fondacija, “Ecom”, a direktni korisnici projekta komunalna preduzeća iz opština Tivat i Kotor.

Projekat će se realizovati do kraja turističke sezone, a sprovodiće se u opštinama Tivat i Kotor.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić istakao je na konferenciji “da imajući u vidu da je jedan od ciljeva ovog projekta edukacija turista i šire javnosti o potrebi i značaju selektivnog sakupljanja otpada, smatrali smo izuzetno značajnim da Agencija bude jedan od institucionalnih pokrovitelja istog”.

“Naša je obaveza da doprinesemo smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu, a jedan od načina da u tome i uspijemo jeste da građane upoznamo sa prednostima selektivnog odlaganja otpada, reciklaže kao i ponovnog korišćenja otpada (materijala).Ovaj projekat jedan je od pokazatelja da industija može dati ozbiljan doprinos uspostavljanju održivog sistema upravljanja otpadom, naravno ispunjavajući na taj način i svoju zakonsku obavezu, obzirom da su proizvođači i uvoznici ambalažnog materijala u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, dužni da snose troškove organizovanog sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadne ambalaže. Dakle, uspostavljanje kvalitetnog sistema upravljanja otpadom doprinosi stvaranju efikasnije ekonomije, na duži rok, što su i nosioci projekta prepoznali”, izjavio je Spahić.

Govoreći o značaju pomenutog projekta, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović poručila je da pomenuti projektni zadatak treba da zaokruži sve ono što su bile naše potrebe. Pejović je poručila da je rješavanje pitanja otpada ključni izazov za Crnu Goru.

Direktor “Rekomonta”, Milan Matović rekao je da je to preduzeće uz pomoć “ReCan” fondacije za reciklažu limenki obezbijedilo ručne prese za limenke koje će biti postavljene na pet lokacija, među kojima su i plaže sa plavim zastavicama.

“Aktivisti projekta nastojaće da na izabranim lokacijama animiraju posjetioce da recikliraju što više iskorištenih limenki, i na taj način smanje količinu aluminijskoig otpada koji završava u kontejnerima. Prese će biti korištene i na nekoliko kulturno-zabavnih manifestacija na kojima se, po pravilu, generiše velika količina otpada. Na ovaj način želi se postići da gradovi ostanu što je moguće čistiji i nakon organizacije manifestacija, a da uz to građani stvaraju naviku selektivnog odlaganja otpada”, objasnio je Matović.

O značaju projekta govorio je i nacionalnhi operater za dodjelu plavih zastavica “Ecom-“a, Saša Karajović.

Direktor Spahić i državna sekretarka Pejović presovanjem limenki u presi za reciklažu na konferenciji za novinare simbolično su ozvaničili početak realizacije projekta ”Edukacija o selektivnom odlaganju ambalažnog otpada”.

Portal Analitika