Abiznis

DF i Pozitivna: Ograničavanje zaduženosti ne garantuje da će se to i poštovati

1006odborekonomijaok
N
akon što je Vlada na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojim je utvrđena granica maksimalnog deficita i zaduženosti na iznos od tri odsto odnosno 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, stižu i reakcije opozicije.

DF i Pozitivna: Ograničavanje zaduženosti ne garantuje da će se to i poštovati
Portal AnalitikaIzvor

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta smatra da to nije garancija da ne dođe do novog zaduživanja.

- Nažalos,t ni Vlada više ne može da odlučuje koliki će biti dug. Šta ako ponovo neke garancije padnu, ako se aktiviraju? Ovo je čisto pokušaj nekog političkog marketinga da se umiri javnost jer u građanstvu se osjeća izuzetno teška ekonomska situacija, a taj javni dug je samo jedna od posljedica teške ekonomske situacije. Zbog toga to je neko mrtvo na papiru, na koji Vlada ne može da utiče. Nemate investicije, imate samo servisiranje elementarnih potreba, prema tome to ništa ne znači, kazao je za Antenu M Đukanović.

Glavni problem, prema mišljenju Mladena Bojanića iz Pozitivne, je u potrošnji sredstava a ne u zaduživanju:

- Visina zaduženja od 60 odsto jeste u granicama sporazuma iz Mastrihta, medjutim, problam imamo jer smo ta sredstva za koja smo se zaduživali smo koristili za javnu potrošnju. Tako da je veći problem u potrošnji tih sredstava nego u visini. Puno zemalja ima i preko ali ako su sredstva korišćena za infrastrukturne objekte i za neke objekte koji će pomoći ekonomskom razvoju zemlje i onda je to potpuno druga priča u odnosu na ovaj nivo zaduženja koji mi imamo, istakao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, praksa govori da je donošeno mnogo zakona koji su u početku imali smisla, "ali kasnije su mijenjani ili nijesu bili poštovani tako da ne sumnja da u ovoj Vladi je problem, da ako treba i preko noći promijeni zakon i da idemo u neka nova zaduženja".

Stoga je o tome kako kaze Bojanić, trebalo misliti mnogo ranije:

- Trebalo je ranije se zaustaviti u zaduženjima, naročito kada su posrijedi garancije koje smo imali. Da vas podsjetim da je u ekspozeu prethodnog premijera Lukšića planiran nivo zaduženja u ovoj godini 37 odsto, pa eto koliko se drže plana. Mi smo već vjerovatno prebacili 60 odsto ako uključujemo garancije, zaključio je Bojanić.

 

Portal Analitika