Društvo

GA: Amnestija ne smije biti predmet političkih igara

gradjanska_alijansa
A
mnestija ne smije biti predmet političkih igara jer njena suština ima duboke posljedice za društvo u cjelini, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA) i pozvali pravosudne organe da daju mišljenje o zakonskom predlogu iz te oblasti.

GA: Amnestija ne smije biti predmet političkih igara
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali su ranije Predlog zakona o amnestiji, prema kojem se oslobođaju od izvšenja četvrtine kazne zatvora osobe koje su pravosnažno osuđene za određena krivična djela.
Koordinator programa za vladavinu prava GA, Zoran Vujičić, kazao je da je Zakon o amnestiji, kao čin milosrđa, sredstvo kojim država pokazuje da ima milosti i prema osuđenicima.
“Ovakav akt ima najbolje efekte kada se ne sprovodi svake godine ili svake druge, kako se to u Crnoj Gori radi, pa smo od nezavisnosti već imali tri zakona o amnestiji, pa bi ovo sada bila četvrta”, rekao je Vujičić agenciji MINA.
On je dodao da je inicijativa za aktuelni Zakon o amnestiji pokrenuta u septembru prošle godine, uoči parlamentarnih izbora, a da je potom Vlada dala pozitivno mišljenje uoči predsjedničkih izbora ove godine.
“I onda je priča stala. Tek sada je aktuelizovana na zahtjev opozicije, koja je očigledno u ovome vidjela mogućnost zloupotreba, pa nije željela aktuelizovanje pred naredne lokalne izbore”, rekao je Vujučić.
On smatra da amnestija ne smije biti sredstvo za političke igre jer njena sustina ima duboke posledice za društvo u cjelini.
“GA poziva Sudstvo i Tužilaštvo da se oglase i da daju svoje mišljenje jer ovakvim učestalim amnestijama se na neki način poništava i njihov rad”, rekao je Vujičić.
On je dodao da je Zakon o amnestiji potreban jer, kako je naveo, na taj način teži da doprinese otklanjanju štete koja je nastala činjenjem krivičnog djela i postizanju povjerenja, davanju oprosta.
“Takav zakon će dovesti do lakše integracije u društvu a koji istovremeno ne podstiče nezadovoljstvo određenih grupa zatvorenika i za kojim se neće posezati pred svakim izbornim ciklusom”, ocijenio je Vujičić.

Portal Analitika