Društvo

Za četiri i po mjeseca izdato 166 dozvola za uvoz hemikalija

hemikalijeuok
Odjeljenje za upravljanje hemikalijama za samo četiri i po mjeseca izdalo je 166 dozvola za uvoz hemikalija. Izdate su i tri tranzitne dozvole i dva zahtjeva odbijena zbog nepotpune dokumentacije, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Za četiri i po mjeseca izdato 166 dozvola za uvoz hemikalija
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za zaštitu životne sredine shodno novom Zakonu o hemikalijama, 1. marta je osnovala Odjeljenje za upravljanje hemikalijama. Službenici tog odjeljenja u obavezi su da prate hemikalije na teritoriji Crne Gore, u kompletnom ciklusu od njihove proizvodnje do krajnjeg potrošača. Takođe, u obavezi su da vrše izvještavanja kako na državnom nivou, tako i prema Evropskoj agenciji za hemikalije( ECHA).

- Porast upotrebe hemikalija u većem dijelu razvijenih društava imao je za posljedicu,između ostalog, sve izraženiju zabrinutost zbog mogućih uticaja na zdravlje i životnu sredinu. Pojedine hemikalije koje je čovjek stvorio mogu da se pronađu i u najudaljenijim mjestima u životnoj sredini, životinjama i ljudskim bićima- navodi se u saopštenju Agencije.

Ciljevi EU u oblasti upravljanja hemikalijama definisani su odredbama VI akcionog programa EU u oblasti životne sredine u dijelu koji se odnosi na zdravlje i kvalitet života.

-Cilj je da se do 2020. godine hemikalije proizvode i koriste na način koji neće podrazumijevati negativne uticaje na zdravlje i životnu sredinu uz potrebu prevazilaženja postojećih nedostataka u znanju o karakteristikama, upotrebi, odlaganju i izloženosti hemikalijama, napominje se u saopštenju.

Opasne hemikalije, kako se dodaje, treba da budu zamijenjene bezbjednijim hemikalijama ili bezbjednijim alternativnim tehnologijama bez upotrebe hemikalija.

- U skladu sa ovim ciljevima, definisane su prioritetne oblasti djelovanja koje se odnose na istraživanja u vezi sa hemijskom bezbijednosti, odgovornost proizvođača, uvoznika i korisnika za unapređenje znanja o hemikalijama i rizicima njihovog korišćenja, odlaganja, razvoj koherentnog sistema testiranja, procjene rizika i upravljanja rizikom i obezbjeđivanje pristupa javnosti odgovarajućim informacijama.

Novi Zakon o hemikalijama koji se primjenjuje od 1. marta ove godine usaglašen je sa propisima EU i sadrži listu propisa u oblasti hemikalija koji je usklađen sa evropskim standardima.

 

 

Portal Analitika