Zanimljivosti

VIDEO: Azurno plava planeta na kojoj umjesto kiše pada - staklo!

1407plavaPLANETA
A
stronomi su otkrili planetu azurno plave boje koja kruži oko zvijezde udaljene 63 svjetlosne godine, što je prvi put da su naučnici mogli da ustanove stvarnu boju planete van našeg Sunčevog sistema, izvještavaju NASA i Evropska svemirska agencija.

VIDEO: Azurno plava planeta na kojoj umjesto kiše pada - staklo!
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o planeti, nazvanoj HD 189733b, gasovitom džinu, na kojoj duvaju vjetrovi brzinom od 7.200 kilometara na sat i vlada dnevna temperatura od 2.000 Farenhajta (1.093 Celzijusa), što znači da je moguće da na njoj, zbog jakih vjetrova, sa strane pada tečno staklo!

Plava boja ne potiče od refleksije sa okeana, kao što je slučaj na Zemlji, “već zbog maglovite, vjetrovima spaljene atmosfere koja sadrži oblake na velikim visinima, prošaranim silikatnim česticama”, obavještava NASA.

Silikat koji se kondenzuje u toploti može da formira veoma male kapljice stakla koje svjetluca plavom svjetlošću, prije nego crvenom.

NASA je pomoću teleskopa Habl otkrila planetu 2005. godine, ali je tek sada na osnovu njegovih opservacija mogla da utvrdi da je planeta tamno plave boje.

Da bi otkrili boju planete, astronomi su mjerili koliko svjetlosti se reflektuje sa njene površine. Koristili su teleskop Habl kako bi planetu posmatrali prije, za vrijeme i poslije prolaska pored zvijezde oko koje kruži.

- Vidjeli smo kako svjetlost cijelog sistema pada na plavi dio spektra kada je planeta prolazila iza zvijezde. Iz tih podataka, možemo da zaključimo da je planeta plave boje, jer je signal ostao konstantan i u drugim bojama koje smo mjerili - objašnjava Tom Evans sa Univerziteta Oksford.

Planeta je udaljena samo 4,6 miliona kilometara od zvijezde, zbog čega ima sinhronu rotaciju, što znači da je ka matičnoj zvijezdi okrenuta uvijek jedna strana planete, dok je druga strana uvijek u mraku.

Blic

Portal Analitika