Društvo

CGO pozdravio odluku Odbora da odbije Predlog zakona o visokom obrazovanju

1207-tamara-milas
C
entar za građansko obrazovanje pozdravio je odluku Zakonodavnog odbora Skupštine da odbije Vladin Pedlog zakona o visokom obrazovanju. Iz CGO je saopšteno Portalu Analitika da je predlog imao mnogo manjkavosti, a činjenica da nije prošao Zakonodavni odbor je, kako su naveli, ohrabrujuća, jer ukazuje da postoje i da se mogu, iako rijetko u praksi, koristiti kontrolni mehanizmi.
CGO pozdravio odluku Odbora da odbije Predlog zakona o visokom obrazovanju
Portal AnalitikaIzvor


U ovoj NVO ističu da se nadaju da će na plenarnoj sjednici “biti svijesti o lošem kvalitetu tog prijedloga zakona i da neće dobiti potrebnu većinu”.



“Ministarstvo prosvjete je moralo omogućiti otvaranje široke javne rasprave i uvažiti komentare zainteresovanih strana koji su zasnovani na javnom interesu, čime se jedino moglo doći do kvalitetnih zakonskih rješenja u ovoj oblasti”, kaže se u saopštenju koje potpisuje saradnica na programima u CGO

Tamara Milaš

.



Kako je podsjetila, CGO je prilikom rada na Predlogu zakona o visokom obrazovanju, ukazala na nepoštovanje propisa koji uređuju način i postupak donošenja izmjena i dopuna tog akta, kao i na nedostatnosti samog teksta.



“Iz tog razloga, CGO je i ranije naglašavao da predloženi tekst, bez ispoštovane Uredbe treba povući iz procedure, što se na žalost nije dogodilo, jer je prethodno usvojen na sjednici Vlade uz ignorisanje stavova zainteresovane javnosti”, navela je Milaš.



On je naglasila da su u ovoj NVO prvo namjeravali da amandmanski djeluju na tekst Predloga zakona, ali da je nakon detaljne analize predloženog teksta bilo jasno da je on kao cjelina promašio suštinu problema kojim se bavi, rekla je Milaš.



Prema njenim riječima, tekst Predloga zakona morao bi definisati objektivne i nepristrasne norme koje bi se jednako mogle primijeniti na sve visokoškolske ustanove, dajući time okvir za unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja, a ne za ostvarenje partikularnih interesa na štetu javnog interesa.

Portal Analitika