Abiznis

Odbor za ekonomiju: Problem naplata poreskog duga

1006odborekonomijaok
P
ovećanje naplate poreskog duga i izbor adekvatnog modela za postizanje boljih rezultata u tom segmentu predstavljaju, prema ocjeni članova skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, najteže sprovodivi zaključak Skupštine povodom realizacije budžeta za ovu godinu, prenosi Mina biznis.

Odbor za ekonomiju: Problem naplata poreskog duga
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Socijaldemokrateske partije (SDP), Damir Šehović, saopštio je da bi naplata poreskog duga od 354 miliona EUR morala biti veća od deset do 20 odsto, koliko nadležni tvrde da je moguće postići do kraja godine.

»Nepravedno je prema redovni platišama da postoje privilegovani, kojima se opraštaju poreske obaveze«, rekao je Šehović na sjednici posvećenoj zaključcima koje je u vezi sa realizacijom ovogodišnjeg budžeta krajem januara usvojila Skupština.

On smatra i da bi nakon odluke o povećanju stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) trebalo promijeniti propise u vezi sa porezom na dohodak, kako bi se stvorio progresivan poreski sistem. Šehović je kazao i da poreski sistem u Crnoj Gori spada u manje pravedne, s obzirom na to da povećanje stope PDV-a sa 17 odsto na 19 odsto pogađa sve građane, dok bi veći porez na dohodak pogodio one najbogatije.

On je naveo i da ohrabruje podatak o ohrabrujućim znacima na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, s obzirom na to da su prihodi porasli oko 65 miliona EUR, dok su rashodi 18 miliona manji.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, smatra da se finansijska disciplina ne može obezbijediti bez naplate poreskog duga, ali i utvrđivanja odgovornih za postojeće stanje.

»Neophodno je utvrditi ko je odgovoran za činjenicu da je 80 odsto poreskog duga od 354 miliona EUR nenaplativo. Sve i da uspijete da naplatite 25 odsto tog iznosa, malo je«, poručio je Bojanić.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da se otpisom 80 odsto ukupnog poreskog duga unosi nervoza kod redovnih poreskih platiša, koji na taj način dovode u neravnopravan položaj u odnosu na one koji su državi ostali dužni 270 miliona EUR.

On je tražio i da se članovima Odbora do ponedjeljka dostave informacije o uštedama koje su na bazi racionalizacije ostvarene u javnom sektoru.

Damjanović je, po pitanju primjene takozvanog kriznog poreza, odnosno oporezivanja neto zarada većih od 480 EUR po poreskoj stopi od 15 odsto, kazao da bi trebalo utvrditi koliko zaposlenih u Crnoj Gori prima više od hiljadu EUR mjesečno.

On je saopštio da ne vidi poentu oporezivanja prosječnih zarada u Crnoj Gori i onih većih od hiljadu EUR po istoj poreskoj stopi.

Poslanik SNP-a, Srđan Milić, smatra da je loša naplata poreskog duga posljedica diskrecionog prava nadležnih ministara da oslobađaju pojedince obaveze plaćanja poreskog duga.

Pored povećanja naplate poreskog duga, prioritet su, kako tvrdi, i koncesije i naknade, po osnovu kojih se državi duguje 17 miliona EUR.

»Ne trebaju mi dodatne informacije o dužnicima, niti podaci o tome kako namjeravate da poboljšate naplatu. Treba to da uradite«, poručio je Milić.

On je, po pitanju realnosti visine naknada prilikom privatizacije određene imovine i prelaska prava njenog korišćenja u pravo svojine, tražio objašnjenje za kriterijume na osnovu kojih je ona procijenjena na postojeći iznos.

»Kako je moguće da kvadratni metar zemljišta Poljoprivrednog preduzeća Bajo Pivljanin košta četiri centa?«, pitao je Milić i objasnio da pokušava da spriječi pljačku koja se na taj način obavlja.

Iz SNP-a su podsjetili da je u toku procjena da li je 19 kompanija, među kojima su Solana, Trebjesa i Kombinat aluminijuma, prilikom privatizacije platile adekvatnu cijenu za kupljenu imovinu.

Ministar finansija, Radoje Žugić, poručio je da će taj Vladin resor pokušati da obezbijedi bolju naplatu poreskog duga kroz imovinu dužnika ili njenom zapljenom.

»Niko u Vladi neće štititi ničiju nezakonitost«, poručio je Žugić.

Direktor Poreske uprave (PU), Milan Lakićević, smatra da je postojeći poreski dug hipoteka prošlosti, ali i da se ta institucija ozbiljno bavi rješavanjem tog problema.

»Problem je evidentan, ali krivicu snosi neko drugi«, poručio je Lakićević.

On je dodao da je rješenje tog problema u mjerama i planovima za poboljšanje naplate duga.

»Napravili smo operativni plan za smanjenje poreskog duga, kroz procjenu njegove naplativosti i objavili listu 100 najvećih dužnika, koju namjeravamo da proširimo na 200«, saopštio je Lakićević.

On je poručio da ne može da obeća da će naplata postojećeg poreskog duga biti veća od 20 odsto, ali i da bi se to moglo očekivati u dužem vremenskom roku.

Portal Analitika