Region

Najmlađa žrtva genocida zvanično dobila ime Fatima

srebrtenica
N
ovorođenče Have i pokojnog Hajrudina Muhića, najmlađa žrtva genocida u Srebrenici, koja će danas biti ukopana zajedno sa ukupno 409 žrtava prvog genocida poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, dobila je danas i zvanično ime i rodni list te neće biti ukopana kao "bezimeno novorođenče Muhić" kako je ranije bilo najavljivano.

Najmlađa žrtva genocida zvanično dobila ime Fatima
Portal AnalitikaIzvor

Beba koja se rodila u bazi UNPROFOR-a u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN) nosiće ime Fatima po želji njene majke i biće ukopana u Memorijalnom centru Potočari u blizini oca Hajrudina, dvojice stričeva i đeda.

Fatima će na dan kada bi trebala slaviti svoju punoljetnost dobiti i svoje ime na nadgrobnom obilježju, bašluku.

“Upisali smo dijete u knjigu rođenih u Srebrenici. Kada dođu papiri od ukopnog društva iz Tuzle da je dijete identifikovano, upisaćemo je u knjigu umrlih. Osim na nišanu, Fatima će imati i rodni i umrli list, koji će, nažalost, zahvaljujući zločincima, dobiti isti dan", rekao je za agenciju Anadolija Zahid Hasanović, tetak Have Muhić, majke bebe Fatime, koja nema snage da govori za medije.

Beba Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici i kao takva će biti danas ukopana uprkos pokušajima medija iz RS da ospore da je uopšte riječ o žrtvi genocida.

 

(klix.ba)

Portal Analitika