Abiznis

CGES nezadovoljan obračunom amortizacije

0207CGES
M
etodologija obračuna amortizacije bila je ključna primjedba predstavnika Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) na izvještaj regulatora o iznosima korekcija dozvoljenog prihoda za proteklu godinu, kojim će se korigovati prihodi i tarife koje će važiti od 1. avgusta.
CGES nezadovoljan obračunom amortizacije
Portal AnalitikaIzvor


Kako javlja Mina,izvršni direktor CGES-a, Ljubo Knežević, kazao je na javnoj raspravi da dio zvještaja koji se odnosi na obračun amortizacije nije dovoljno transparentan i do kraja jasan, s obzirom da je vrijednost ukupno procijenjenih sredstava energetske kompanije, koju je uradio njen procjenitelj, manja od procjene Regulatorne agencije za energetiku (RAE).



“Ukupna amortizacija CGES-a prije pet godina je bila veća nego što se navodi u izvještaju RAE, pa nam nije jasno kako je to moguće”, naveo je Knežević i dodao da se smanjenjem obračuna amortizacije snižava ukupni regulatorno dozvoljeni prihod.



On je tražio da predstavnici RAE dostave kompletan obračun jer, kako tvrdi, u CGES-u imaju ozbiljne rezerve po tom osnovu.



“Interesuju nas elementarni principi na osnovu kojih je došlo do filtriranja procjene sredstava”, kazao je Knežević.



Predsjedavajući Odbora RAE, Branislav Prelević, saopštio je da regulator nije imao namjeru da umanji procjenu sredstava energetske kompanije, kao i da je njena vrijednost rezultat one koju je obavio CGES.



“CGES je ima zakonsku obavezu da obavi procijenu i on je to uradio. Sve što se desilo kasnije, rezultat je te procjene, jer je nakon toga RAE napravila svoju procjenu”, rekao je Prelević.



Predstavnici stručnih službi RAE, koji su sačinili izvještaj o iznosima korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda za prošlu godinu, tvrde da je sve urađeno u skladu sa propisima i na osnovu podataka koje im je dostavio CGES. Uvid u kompletne podatke i obračun, međutim, nijesu mogli prezentovati na javnoj raspravi, jer se oni nalaze u RAE.



“Nemoguće je baš sada, na javnoj raspravi, objasniti sve podatke, jer su oni u posebnim, velikim fajlovima, ali je uvid moguć”, objasnili su regulatori, nakon čega su sa dijelom predstavnika CGES-a otišli u RAE, kako bi im ih prezentovali.



Regulator je predstavnicima CGES-a ostavio dodatna dva sata da, nakon uvida u tražene podatke, dostave svoje sugestije i primjedbe.



Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, smatra da je suština probema upravo u velikoj razlici u procjenama vrijednosti sredstava CGES-a, koja prema energetskoj kompanije iznosi oko 182 miliona EUR, a na osnovu podataka regulatora oko 116,7 miliona, što utiče na regulatorno dozvoljeni prihod.



“Javlja se dilema koja je od te dvije procjene pogrešna, s obzirom na toliku razliku”, naveo je Laketić.



On je ukazao i na činjenicu da je prilikom procjene imovine CGES-a, koju je radila RAE, iz obračuna izuzeta zgrada Dispečerskog centra.



“Na osnovu kojih kriterijuma je iz procjene izuzeta zgrada Dispečerskog centra. Kako je neko iz regulatorne procjene sredstava mogao da isključi taj objekat”, pitao je Laketić.



Prelević je objasnio da je selekcija sredstava koja su ušla u procjenu preuzeta iz Studije procjenitelja koji je angažovan za tu svrhu.



Ostale primjedbe predstavnika CGES-a uglavnom su se odnosile na greške prilikom računanja, a tražena su i pojašnjenja u vezi sa početkom primjene korekcija.



Stručne službe RAE su 27. juna ove godine objavile izvještaj o iznosima korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda za prošlu godinu, kojim će se korigovati prihodi i tarife koje će važiti od 1. avgusta.



Predstavnici RAE će primjedbe i sugestije, koje su im na javnoj raspravi dostavili predstavnici Elektroprivrede (EPCG), CGES-a i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), sagledati u narednih pet dana.



Nakon toga donijeće predlog odluke o korekcijama koji će proslijediti kompanijama. Javni snabdjevač će na osnovu toga napraviti predlog tabela sa cijenama i korekcijama, koji bi Odbor RAE trebalo da usvoji najkasnije do 16. jula, odnosno 15 dana prije stupanja na snagu novih tarifa.



Struja je, prema ranijim procjenama RAE na osnovu trogodišnjeg regulatornog perioda, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto. Prema saznanjima agencije Mina-business iz energetskih subjekata, struja bi za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem 1. avgusta trebalo da poskupi oko tri odsto.



RAE je krajem 2011. godine donijela nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.



Struja je sredinom prošle godine poskupila 5,86 odsto, a važeće cijene trajaće do kraja jula. Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine predviđa se rast cijena električne energije 5,69 odsto.



RAE je CGES-u za drugu regulatornu godinu, koja počinje 1. avgusta ove, a završava 31. jula naredne godine, odobrila 27,24 miliona EUR, a za treću 30,84 miliona EUR.



RAE je Javnom snabdjevaču EPCG za drugu godinu regulatornog perioda utvrdila iznos od 7,7 miliona EUR, a za treću 7,8 miliona EUR.



EPCG kao Operatoru distributivnog sistema je za drugu godinu regulatornog perioda odobren prihod u iznosu od 75,11 milion EUR, a za treću 79,27 miliona EUR.

Portal Analitika