Zanimljivosti

Britanci odobrili rađanje djece sa korigovanom DNK

3006korigovanadnk
B
ritanske vlasti su dale zeleno svjetlo za novu tehnologiju vještačke oplodnje kojim bi trebalo da postanu prva zemlja svijeta u kojoj će moći da se rađaju djeca čiji će genetski kod biti kombinacija DNK troje roditelja, prenosi T portal.

Britanci odobrili rađanje djece sa korigovanom DNK
Portal AnalitikaIzvor

Nacrt zakona trebalo bi da bude gotov ove godine, a procedura bi se u praksu uvela kroz dvije godine. Stručnjaci ističu da bi se takvom vještačkom oplodnjom mogle eliminisati opasne, pa čak i smrtonosne neizlječive bolesti koje se s majki na djecu prenose preko tzv. mitohondrijske DNK.

Protivnici ove tehnike tvrde da je neetična i da vodi genetskoj modifikaciji ljudi. Umjesto toga, predlažu da roditelji koji nose problematične gene usvajaju djecu ili da koriste jajne ćelije dobrovoljnih davalaca.

Mitohondrije su sićušne ćelijske organele koje proizvode energiju. Od majke se prenose na djecu preko jajnih ćelija. Procjenjuje se da od oko 6.500 djece, jedno ima defektne mitohondrije. Ovaj nedostatak može rezultirati manjkom energije, slabošću mišića, sljepoćom, zatajenjem srca i - u najekstremnijim slučajevima - smrću. Istraživanja su pokazala da upotreba mitohondrija iz jajnih ćelija donatora može da spriječi takve bolesti.

Djeca začeta predloženom metodom, imala bi DNK dvoje roditelja i mali dio trećeg darivaoca, jer mitohondrije imaju svoju DNK. Iz jajnih ćelija „majki s greškama“ u mitohondrijima izdvajalo bi se jezgro i usađivala u jajne ćelije davalaca, iz kojih bi se prethodno izvadilo jezgro. Rezultat bi bila djeca s genetskom informacijom tri osobe. Ona bi imala 20.000 gena svojih roditelja i oko 37 mitohondrijskih gena davalaca.

Ovaj korak bi označio važan preokret u istoriji, jer bi naučnicima omogućio da mijenjaju ljudsko genetsko nasljeđe.

Dr Dejvid King, direktor organizacije Human Genetics Alert smatra da je to opasan presedan koji će dovesti do razvoja genetske modifikacije djece i stvaranja tržišta eugeničke dizajnirane djece. S druge strane, ser Džon Tuki, predsjednik Academy of Medical Sciences, kaže da će uvođenje nove tehnike spriječiti dalje odlaganje primjene tehnike koja može da pomogne mnogim roditeljima.

- To je takođe pozitivan korak koji će osigurati da Velika Britanija ostane jedna od predvodnica u najnovijim istraživanjima ovoga područja - dodao je.

Stručnjaci takođe ističu da će sve glavne karakteristike roditelja ostati istovjetne, odnosno da će se promijeniti samo defektni geni odgovorni za stvaranje baterija, odnosno mitohondrija u stanicama.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika