Društvo

GA: Donijeti odgovarajući zakon o građansko-pravnoj odgovornosti za zaštitu časti i ugleda

2906-ga
G
rađanska alijansa (GA) zbog sve učestalijih pritužbi i primjedbina povredu časti i ugleda pozvala je Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo pravde da iniciraju donošenje zakona o građansko-pravnoj odgovornosti zbog povrede časti, i drugih prava ličnosti, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

GA: Donijeti odgovarajući zakon o građansko-pravnoj odgovornosti za zaštitu časti i ugleda
Portal AnalitikaIzvor

- Odgovarajući zakon koji bi se donio morao bi da: prepozna i da učini jasnu razliku između javnih ličnosti i fizičkih lica zbog toga što javne ličnosti moraju da trpe veći stepen kritike, da jasno ukaže na razlikovanje pitanja od javnog interesa od neopravdanog ometanja privatnosti, da da osnovu za razlikovanje činjenica od iznošenja vrijednosnih sudova, da ograniči iznos naknade u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i sl, objašnjenje je GA.

Predstavnici GA navode da se „ovaj problem u značajnijoj mjeri javio nakon dekriminalizacije klevete i uvrede kada nije došlo i do donošenja odgovarajućeg zakona o građansko pravnoj odgovornosti zbog povrede časti i ugleda“.

- Zbog toga pravo na zaštitu ugleda i časti još uvijek nije u skladu sa evropskim standardima. Brojni su primjeri država koje su donijele ovakve zakone, pojedine države i iz regiona. Bosna i Hercegovina je donijela Zakon o zaštiti od klevete koji je usklađen sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti građanskopravne odgovornosti, stoji u saopštenju GA.

Iz Građanske alijanse podsjećaju da je, Zoran Pažin zastupnik Crne Gore pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, „takođe, nedavno je ukazao da će upravo nedostatak ovakvog zakona predstavljati dodatni problem u ovoj oblasti, a što će se negativno odraziti i po građane i državu“.

- Prije svega građani će pored toga što nemaju zaštitu u ovoj oblasti morati i da plaćaju izgubljene procese pred Evropskim sudom jer naši sudovi neće postupati u skladu sa praksom tog suda zbog neusklađenih zakona a i međunarodni ugled države će se dovoditi u pitanje u takvim situacijama, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika