Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • STANIŠIĆ: Odbor će donijeti zaključak da nije bilo zloupotreba; JASAVIĆ: Utvrditi političku odgovrnost DPS-a

STANIŠIĆ: Odbor će donijeti zaključak da nije bilo zloupotreba; JASAVIĆ: Utvrditi političku odgovrnost DPS-a

anketniodbor2106pocetna
P
redstavnici vlasti i opozicije u Anketnom odboru za prikupljanje informacija i činjenica o aferi “snimak”, koje je kontaktirao Portal Analitika, imaju različita mišljenja o dosadašnjem radu kao i različita očekivanja od tog skupštinskog tijela.  Dok iz DPS-a ističu da je dosadašnji rad Anketnog odbora pokazao da je afera “snimak” iskonstruisana i da jedini zaključak koji će moći da bude donesen je da nije bilo kršenja zakona, iz Pozitivne ističu da će nastojati da utvrde političku odgovornost nekih funkcionera DPS-a.

STANIŠIĆ: Odbor će donijeti zaključak da nije bilo zloupotreba; JASAVIĆ: Utvrditi političku odgovrnost DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

Pred Anketnim odborom koji se bavi aferom „snimak” izjavu je za sada dalo pet funkcionera DPS-a, u različitim svojstvima - od predsejdnika Opštinskog odbora do bivšeg premijera, kao i direktorka Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić.

Poslanik DPS-a i član Anketnog odbora Obrad Mišo Stanišić kazao je, u izjavi za Portal Analitika, da se iz tih izjava da zaključiti da od  „takozvane afere „snimak“ nema ništa“. On ističe da ukoliko članovi odbora iz opozicije to shvate očekuje da će „odbor donijeti zaključak da nije bilo ni kršenja zakona ni zloupotrebe državnih resursa u bilo kojem izbornom ciklusu“.

stanisicobradok2806

Opozicija nema dokaza: “Iz opozicije nijesu ponudili nijedan dokaz koji bi potkrijepio njihove neosnovane tvrdnje vezane za aferu „snimak“ i na osnovu onoga što smo do sada čuli na Anketnom odboru zaista nema govora o kršenju zakona i zloupotrebi položaja. Mislim da je sve to farsa i to samo potvrđuje našu konstataciju koju smo dali još i prije predsjedničkih izbora - da je afera „snimak“ iskonstruisana i izmanipulisana. Ako kolege iz opozicije zaista budu realne vjerujem da ćemo donijeti zaključke da nije bilo kršenja zakona i zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe“, rekao je Stanišić za Portal Analitika.

On ističe da je odbor odradio odosta posla ali najviše pritužbi ima na ponašanje predsjednika odbora Koče Pavlovića.

- Anketni odbor je odradio dosta posla kada je u pitanju takozvana afera „snimak“ i pored besprimjernog ponašanja predsjednika odbora gospodina Koče Pavlovića. On je u nekoliko navrata prekršio zakon o parlametarnoj istrazi, osiono se ponaša, komentariše izjave kako ljudi sa kojima smo obavili razgovore tako i nas članova Anketnog odbora iz DPS-a. To je nešto na što do sada nijesam naišao pa su otuda i naše rekacije možda i malo nesmotrene ali to je zaista proizvod krajnje neodgovornog ponašaanjaa predsjednika Anketnog odobra – rekao je Stanišić i poručio da su svi vidjeli da su „pokušaji suđenja DPS-u pucnji u  prazno“.

Glas SDP-a će biti presudan: Poslanica Pozitivne u Anketnom odboru Azra Jasavić kazala je u izjavi za Portal Analitika, da će nastojati da utvrde činjenice na osnovu kojih  bi  Skupština mogla da utvrdi političku odgovornost nekih funkcionera DPS.

- Nakon dosadašnjeg rada i sumiranja rezultata očekujem vrlo konkretne rezultate od rada Anketnog odbora. Najkraće, nakon sprovedene parlamentarne istrage kao i tužilačkog izvidjaja a kasnije i istrage, vjerujem da će zloupotrebe državnih resursa od strane bilo koje partije u partijske svrhe biti naša prošlost. To znači da ćemo u parlamentarnoj istrazi nastojati da utvrdimo činjenice na osnovu kojih  bi  Skupština mogla da utvrdi političku odgovornost nekih funkcionera DPS – rekla je Jasavić u izjavi za Portal Analitika.

azrazasredinu2806

Poslanica Pozitivne očekuje da će rad odbora biti okončan konkretnim zaključcima i napominje da “svaki član odbora ima pravo na izdvojeno mišljenje”.

- Očekujem konkretne zaključke. Ukoliko oni izostanu svaki člana odbora ima pravo na izdvojeno mišljenje koje čini sastavni dio Izvještaja. Na sjednici  Skupštine biće prilike da pred očima crnogorske javnosti o radu Anketnog odbora detaljnije upoznamo naše građane – rekla je Jasavić.

Ona ističe da će i ovoga puta dosta zavisiti od SDP-a.

- Kako Anketni odbor čine 6 članova opzicije i 6 članova vladajuće koalicije, sasvim je izvjesno da će glas člana Anketnog odbora iz SDP-a biti presudan. Eto prilike za SDP da sa riječi pređe na djela i pokaže svoj puni doprinos u demokratizaciji crnogorskog društva – rekla je Jasavić.

Portal Analitika kontaktirao je i člana odbora iz Demokratskog fronta Strahinju Bulajića koji “nije želio da komentariše rad tog skupštinskog tijela u ovoj fazi”.

 

 

Portal Analitika