Politika

PEJOVIĆ: Vlada usvojila Prijedloge akcionih planova za poglavlja 23 i 24

2706AndrijaPejovic
V
lada je danas usvojila Prijedloge akcionih planova za pregovarčka poglavlja 23 i 24, a glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da uvjeren da će ih države članice EU prihvatiti.

PEJOVIĆ: Vlada usvojila Prijedloge akcionih planova za poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je u obraćanju novinarima nakon sjednice Vlade, istakao da će predlozi akcionih planova danas biti proslijeđeni Evropskoj komisiji na upoznavanje i dalji postupak.

- U samu izradu planova nije bila uključena samo državna uprava, nego i vrlo širok nivo konsultacija koje smo imali u Crnoj Gori sa predstavnicima međunarodnih organizacija, ali i predstavnika civilnog društva, kao i cijeli niz konsultacija i sastanaka kojih smo imali sa ekspertima EU, i sa samom EK - rekao je Pejović.

Na pitanje novinara očekuje li da će države članice EU dati pozitivno mišljenje na akcione planove, Pejović je kazao da je gotovo uvjeren da će ih prihvatiti iz više razloga.

Prvi razlog je što su nam sami eksperti zemalja članica pomagali u izradi tih akcionih planova, a drugi razlog je što je sama EK do posljednjeg trenutka bila uključena, i ono što smo dobili od njih i juče i danas u komunikaciji je da su oni veoma zadovoljni akcionim planovima - zaključio je Pejović i pojasnio da se akcioni plan za poglavlje 23 bavi pravosuđem, antikorupcijom i temeljnim pravima.

- U dijelu pravosuđa kad je u pitanju nezavisnost, predviđeno je usvajanje izmjena i dopuna amandmana na Ustav Crne Gore kojim se dalje unapređuje nezavisnost i autonomnost sudstva - precizirao je on.

Pejović je naveo da je detaljno analizirana nepristrasnost u pravosuđu, kroz niz mjera operacionalizacije pravosudne mreže, obuka i unapređenje kodeksa i sudija, i da je rađeno na razvijanju odgovornosti u toj oblasti.

- U dijelu antikorupcije, koji je drugi dio 23. poglavlja predviđa se niz mjera kao što su uspostavljanje nove Agencije za antikorupciju, a radi se na izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju interesa kao i Zakona o finansiranju političkih subjekata u izbornim kampanjama - kazao je Pejović.

Glavni pregovarač je dodao da je predviđeno i formiranje posebnog specijalnog Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i ratnih zločina.

- Treći dio je vladavina prava, akcionionog plana za 23 poglavlje, i njime se predviđa niz mjera koje se tiču kako prevencije torture, slobode izražavanja,i diskriminacije dječijih prava do zaštite ličnih podataka - rekao je Pejović.

Akcioni plan za poglavlje 24 je, kako je rekao, tretira oblasti kao što su azil, vizni režim, ispunjavanje obaveza šengenskog akcionog plana, readmisiju, policijsku saradnju i organizovani kriminal, i niz oblasti kao što su terorizam, krivotvorenje eura.

- Ovi akcioni planovi koje smo danas usvojili, i koje ćemo danas proslijediti EK, služiće kao osnova za izradu izbještaja koji će ta institucija dostaviti zemljama članicama na upšoznavanje i na dalje odlučivanje - rekao je Pejović i pojasnio da „kada države članice odluče da su izvještaji u redu, tada će Crna Gora dobiti pismo da preda pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24, navodeći da će nakon toga ući u proceduru sazivanja međuvladine konferencije za ta dva poglavlja“.

- Vjerujemo da ćemo ispuniti ono što je dosadašnji kalendar i dogovor da do kraja ove godine otvorimo ta dva poglavlja - zaključio je Pejović.

Portal Analitika