Svijet

Venecuela bi dala politički azil Snoudenu

oksnouden11
V
encuela bi "gotovo sigurno" odobrila politički azil Edvardu Snoudenu ako bi bivši službenik američke Nacionalne bezbjednosne službe podnio zahtjev, izjavio je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro.

Venecuela bi dala politički azil Snoudenu
Portal AnalitikaIzvor

- Ukoliko bi on to od nas zatražio, mi bismo to razmotrili i gotovo sigurno mu odobrili jer je politički azil...međunarodna institucija za ljudska prava koja štiti tog progonjenog - rekao je Maduro na jednom javnom događaju u centralnoj Venecueli.

- Jeste li se zapitli šta je taj mladić učinio? On je otkrio veoma osjetljive tajne koje Sjedinjene Američke Države pribavljaju špijuniranjem svakoga - kazao je Maduro i dodao da "sada SAD upozoravaju svijet: Niko ne smije da primi Snoudena".

Bivši službenik američke Nacionalne bezbjednosne agencije, kojeg Vašington traži zbog objelodanjivanja velikih američkih programa nadgledanja, proveo je u srijedu četvrti dan na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, a njegovi dalji planovi su još uvek misterija, prenijela je agencija AFP.

Snouden je zatražio azil od Ekvadora, ali je ekvadorski ministar spoljnih poslova Rokardo Patino juče, tokom posjete Maleziji, izjavio da bi bilo potrebno čak dva mjeseca da Kito donese odluku o tome.

On se, međutim, kasnije ispravio, napisavši na svom Tviter nalogu da su ga novinari pogrešno interpretirali i da bi to moglo da potraje "jedan dan, jednu nedelju ili, kao u slučaju Asanža, dva mjeseca".

Maduro, koji je kao i predsjednik Ekvadora Rafael Korea, ljevičarski antiamerički populista, očekuje se iduće sedmice u Moskvi gdje treba da prisustvuje jednom energetskom samitu.

Korea je u avgustu prošle godine odobrio azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji je našao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. U Švedskoj je optužen za seksualni napad, a odatle bi mogao da bude izručen Sjedinjenim Državama.

 

 

Portal Analitika