Abiznis

Svijetska banka: Do ušteda kroz smanjenje plata

2706Svjetska-bankaokjpg
S
obzirom na to da je Vlada u prethodnom periodu povećala postojeće i uvela nove poreze kako bi zaustavila dalji rast javnog duga, odnosno otplatila garancije, u velikoj mjeri je iscrpila prostor na prihodnoj strani budžeta. Viši ekonomista Svjetske bake za Hrvatsku i Crnu Goru Sanja Madžerević-Šujester kazala je Dnevnim novinama da ne očekuje dalja poreska opterećenja, ali da očekuje da Vlada smanji javnu potrošnju.

Svijetska banka: Do ušteda kroz smanjenje plata
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je rizik aktiviranja izdatih garancija za sada pod kontrolom.



Sanja Madžarević-Šujster smatra da će se čak i na ovaj način, već visok javni dug, sa sadašnjih 50 odsto povećati za dodatnih tri odsto. Prema njenim riječima, to nije mali postotak, ali uz definisan srednjoročni plan otplate, crnogorska ekonomija to može prihvatiti.



"Ono što treba zaustaviti je dalje akumuliranje tog javnog duga kroz fiskalnu konsolidaciju u srednjem roku. Vidimo da je Vlada povećala porez na dodatu vrijednost PDV. Na ovaj način ona želi da zaustavi progres javnog duga i mislim da je ovo korektan i legitiman čin" kazala je Madžerević-Šujster.



Ona je dodala i da ne očekuje da će doći do daljeg povećanja poreskog opterećenja.



"Mislim da Crna Gora u poređenju sa drugim zemljama ima prostora za uštede na strani plata. Očekujem da će Vlada donijeti plan reorganizacije javnog sektora sa fokusom na strani rashoda i na traženju nekih linija javne potrošnje, koje bi u srednjem roku trebalo da doprinesu ukupnom smanjenju troškova javne administacije. To su prostori gdje očekujemo da će biti puno više učinjeno nego na prihodnoj strani", kazala je Madžerević-Šujster.



U Svjetskoj banci očekuju da će Vlada u razgovoru sa investitorima odlučiti da li je u ovom trenutku za Crnu Goru kvalitetenije za zaduživanje dolarsko ili euro tržište, kao i da li trenutno ima onih sa viškom kapitala koji su spremni pozajmiti novac uz niže kamate nego godinu dana ranije.

 

foto: tuzlalive.ba

Portal Analitika