Svijet

Afera „Tempora“, optički kabl razdora

2606-tempora
N
jemačka vlada zatražila je od britanskih kolega objašnjenje o špijuniranju njemačkih građana. Zahtjev je uslijedio poslije medijskih napisa da britanska tajna služba prisluškuje internet i telefonske saobraćaj koji idu putem podmorskog optičkog kabla, u okviru programa Tempora.

Afera „Tempora“, optički kabl razdora
Portal AnalitikaIzvor

Poslije medijskih napisa da britanska tajna služba prisluškuje internet i telefonske veze stotina miliona ljudi, njemačka vlada zvanično je od britanskih kolega zatražila objašnjenje o špijuniranju njemačkih građana.

Afera "Tempora" prijeti da poremeti odnose Njemačke i Velike Britanije. Kako piše Gardijan, pozivajući se na dokumenta koja im je dostavio nekadašnji službenik američke Nacionalne bezbjednosne agencije NSA Edvard Snouden, iza tog imena krije se veliki špijunski program britanske obavještajne službe.

Britanci su, kako navodi list, pomoću programa "Tempora" špijunirali podmorski optički kabl - glavnu komunikacionu prekomorsku vezu Njemačke.

Tobias Egendorfer iz policije Hamburga objašnjava da je transfer podataka optičkim kablom kao rad u pošti.

- Mi šaljemo pakete podataka preko interneta, koji prolaze određene stanice. Za razliku od pošte, naši paketi nisu upakovani i svako može u njih da zaviri, uključujući i tajne službe, kaže Egendorfer.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke uputilo je britanskoj vladi upitnik povodom programa Tempora.

- Vlada razmatra informacije o špijuniranju veoma ozbiljno, jer želimo da zaštitimo interese njemačkih građana, kaže Štefen Zajbert, portparol njemačke vlade.

Opozicija traži da se tim pitanjem pozabavi Međunarodni sud pravde, a mediji navode da bi se ono moglo tretirati kao britansko kršenje evropskih ugovora.

Džejms Velš, britanski aktivista za ljudska prava, ističe da zakon koji reguliše ovu oblast usvojen je još 2000. godine.

- Tehnologija je od tada znatno napredovala. Sada mogu da se rade neke stvari koje nisu striktno u skladu sa regulativom, objašnjava Velš.

Amerikanac Edvard Snouden, koji je otkrio aferu, već četvrti dan se nalazi u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, jer zbog poništenog američkog pasoša ne može da nastavi putovanje. To je potvrdio i predsjednik Rusije, odbacivši zahtjev Vašingtona da ga izruči ili protjera.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika