Abiznis

CGES: Neto dobit ostaje neraspoređena

CGES
A
kcionarima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) neće biti isplaćena dividenda, već će prošlogodišnja neto dobit od 6,55 miliona eura ostati neraspoređena zbog složenog finansijskog stanja u ovoj godini, odlučeno je na današnjoj Skupštini dioničara.

CGES: Neto dobit ostaje neraspoređena
Portal AnalitikaIzvor

Odluka o raspodjeli dobiti za prošlu godinu usvojena je na današnjoj Skupštini akcionara, koju je pratio novinar agencije Mina-business, većinom glasova 11 akcionara odnosno njihovih punomoćnika. Protiv su glasali predstavnici malih dioničara.

Akcionar Zoran Petranović, smatra da je kompanija odlaganjem isplate dividende poslala loš signal dioničarima.

“Ta odluka nije dobra jer smo svi računali da ćemo imati neku dobit. U narednom periodu trebalo bi uspostaviti neku strategiju oko isplate dividendi, kako bi akcionari znali da se postave prema svojim ulaganjima”, rekao je Petranović.

Izvršni direktor CGES-a, Ljubo Knežević, saopštio je da se kompanija u ovom trenutku nalazi u veoma složenoj situaciji, ali ne potpuno svojom krivicom, već zbog činjenice da se crnogorski energetski sektor nalazi pred najvećim izazovom u posljednjih nekoliko decenija.

“Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) je veoma veliki potrošač i krupan i složen problem koji pogađa čitavu crnogosku ekonomiju, a ne samo energetiku", ocijenio je Knežević.

Petranovića je zanimalo loše poslovanje CGES-a u prvom kvartalu ove godine u kojem je, kako je naveo, ostvaren više od tri puta lošiji rezultat u odnosu na prošlu godinu.

“Prihodi su u prvom kvartalu nekih dva miliona EUR niži. Elektroprivreda (EPCG) je međutim u istom periodu imala značajno veći prihod od prodaje električne energije. Zašto je rezultat tako loš?”, pitao je Petranović.

Prema njegovim riječima, CGES je u situaciji sa KAP-om morao da zaštiti svoj interes.

“Ako neko troši neovlašćeno struju šest mjeseci vjerovatno se to moglo prije regulisati, a ne da se čeka nalog iz Brisela. Kompanija će teško zaštititi svoj interes u slučaju najavljenog stečaja u KAP-u “, tvrdi Petranović.

Knežević je objasnio da prvi kvartal dominantno karakteriše izuzetno povoljna hidrologija, što je omogućilo EPCG da proizvede veliku količinu električne energije.

“Sa druge strane upravo zbog toga što je u zemlji proizvedena velika kolčina struje, smanjena je količina tranzitirane energije preko CGES-a”, saopštio je Knežević.

Akcionari su jednoglasno usvojili izvještaj o poslovanju CGES-a za prošlu godinu kao i finansijske iskaze sa izvještajem revizora.

Prema riječima Kneževića, prošla godina je bila dobra jer je kompanija uspjela da amortizuje negativan trend potrošnje električne energije i pad ukupno prenesene struje za potrebe domaćih potrošača. (Mina business)

 

 

Portal Analitika