Društvo

Bošković: Bili smo utočište za sve

1206Predrag-Boskovic
M
inistar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, u susret Svjetskom danu izbjeglica koji se obilježava sjutra, ocijenio je da se Crna Gora pitanjima raseljenih bavi od izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Bošković: Bili smo utočište za sve
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja portal RTCG, on je na svečanoj sjednici Koordinacionog odbora obilježavanja Dana izbjeglica, kojoj je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič, rekao da Crna Gora još od ratnih vremena u bivšoj državi pruža nesmetan boravak svima na svojoj teritoriji „stvarajući uslove za njihovo trajno rješenje“.

Podsjećajući da je Crna Gora u vrijeme sukoba na Kosovu pružila utočište za 140.000 izbjeglica i raseljenih lica, što je u tom trenutku predstavljalo četvrtinu njenog stanovništva, Bošković je rekao da je naša zemlja još početkom devedesetih krenula u institucionalno rješavanje problema masovno izbjeglih.

Bošković je rekao da je želja Crne Gore da pitanje raseljenih riješi dobrovoljnim povratkom u zemlju iz koje su izbjegli ili njihovom integracijom u crnogorsko društvo.

„Po pitanju integrisanja u crnogorsko društvo raseljenih lica, Vlada Crne Gore je preduzela niz aktivnosti po pitanju pravnog statusa, obezbjeđenja smještaja i jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i tržištu rada. Raseljena lica su podnijela 9.066 zahtjeva za stalno nastanjenje, od kojih je riješeno ukupno 5.430 zahtjeva, dok je za privremeni boravak podnijeto 365 zahtjeva, od kojih je riješeno103”, rekao je Bošković.

On je kazao da su do danas 962 raseljena lica dobila crnogorsko državljanstvo, dok su za njih 122 izdate garancije da će steći crnogorsko državljanstvo ako donesu otpust iz državljanstva države čiji su državljani.

Bošković je istakao i da resor koji predvodi aktivno učestvuje u rješavanju smještajnih kapaciteta raseljenih lica, navodeći da su za potrebe Regionalnog stambenog programa obezbijeđene lokacije za izgradnju stambenih objekata u Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Herceg Novom i u Podgorici.

Crna Gora je, kako je istakao, posebnu pažnju poklonila uključivanju djece raseljenih lica u obrazovni sistem Crne Gore.

„Tako su u toku školske 2012/2013 godine u predškolskim i osnovnim školama upisana 1853 učenika, 68 srednjoškolaca i 10 studenata pripadnika ove popoulacije“, rekao je Bošković.

On je nagasio da je kroz ostvarenu bilateralnu saradnju sa predstavnicima Kosova dogovoreno potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom povratku i stvaranju uslova za bezbjedan povratak raseljenih lica sa Kosova koji borave u Crnoj Gori.

“Njih 673, odnosno 103 porodice, je zainteresovano za povratak na Kosovo. Za sada je povratak odobren za 238 osoba, odnosno 46 porodica sa Kosova. Za proteklih 6. godina vraćeno je oko 2.700. osoba na Kosovo“, zaključio je on.

Govoreći o pozitivnim rezultatima rješavanja statusa izbjeglica, Drobnič je spomenuo i urbanistički plan za naselje na Koniku, navodeći da će izgradnja stanova početi do kraja ove godine.

„EU, kao i do sada, nastavalja da pruža podršku Crnoj Gori. Prva komponenta projekta za Konik je počela u novembru, on je vrijedan tri miliona eura. Riječ je o komponenti socijalne integracije“, rekao je Drobnič, navodeći da će i u Nikšiću biti izgrađeni stanova.

Drobnič je rekao da Crnu Goru čeka još posla, jer podaci govore da je samo 11 odsto izbjeglica na Koniku steklo status stranca sa stalnim boravkom.

„Mnogi stranci sa stalnim boravkom još nemaju potpun pristup ekonomskim i socijalnim pravima“, rekao je Drobnič.

izvor: rtcg.me

Portal Analitika