Društvo

Perić: Vlada da pokaže interes prema UCG

pericok2404
P
ozitivna Crna Gora poziva Vladu da odustane od, kako kažu, primjene neoliberalnog koncepta u obrazovanju i prepuštanja državnog univerziteta predatorskom tržištu i neravnopravnoj biznis utakmici. Vlada, prema njihovom mišljenju, mora da pokaže brigu prema državnoj instituciji pokazujući više razumijevanja prema teškoj finansijkoj situaciji u koju ga je upravo ona i dovela.

Perić: Vlada da pokaže interes prema UCG
Portal AnalitikaIzvor

 

- Iz krize možemo izaći samo znanjem i radom. Izgleda da toga nisu svjesni u vladajućoj klasi, pa odnos prema državnoj instituciji koja školuje naše buduće akademce ulazi u dramatičnu fazu, a što je uzrokovano odsustvom svijestu o značaju visokog obrazovanja i obrazovanja uopšte. Najavljeno smanjenje zarada radnicima na Univerzitetu Crne Gore, ni manje ni više nego za 25 procenata, predstavlja zabrinjavujući signal potcjenjivačkog odnosa odgovornih prema našoj elitnoj visokoškolskoj ustanovi, odnosno prema naučnicima, predavačima i osoblju koje tamo stvara i radi, navodi se u saopštenju poslanika Srđana Perića, dostavljenom Portalu Analitika.

Perić ističe da ako žele da mijenju poruku koju su "poslale zvijezde afere “Snimak” da je partija ta koja zapošljava, a da obrazovanje i znanje nije toliko važno, onda to treba da pokažu i na djelu, a ne da se nastavi krajnje neprimjeren odnos vlasti prema državnom univerzitetu".

- Argumentacija koju su predstavnici vlasti iznosili na skupštinskim odborima jeste da je Univerzitet Crne Gore autonoman i da ga kao takvog treba prepustiti tržištu, pritom ne razumijevajući da se radi o jednoj od najbitnijih institucija države. Institucije u kojoj je značajan dio ministara stekao svoje akademsko zvanje, ali izgleda da se to zaboravilo. Pritom te ministre valja podsjetiti, ako su zaboravili, da se autonomija Univerzitetas Crne Gore brani prije svega znanjem i mogućnošću slobodnog izražavanja mišljenja - kako naučnog tako i onog društveno angažovanog, a najčešće društveno vrlo korisnog, ističe Perić.

U Pozitivnoj smatraju da je činjenica da je nedostatak novca za isplatu plata posljedica neodgovornog i neplanskog trošenja sredstava, kao i neplanskog kreditnog zaduženja samog Univerziteta. Nadalje smatraju da, ukoliko je bilo nepravilnosti u finansijkom poslovanju Univerziteta, ono treba da bude sankcionisano.

- Međutim, finansijsku situaciju državnog Univerziteta čini nedrživom nepromišljena politika Vlade koja iz godine u godinu pravi sve veće redukcije budžetskih davanja prema UniverzitetU Crne Gore. S druge strane, uprava Univerziteta treba da bude u stanju da do kraja sprovede norme iz Statuta Univerziteta kao i svoje odluke, te da spriječi svako eventualno odstupanje od njih. Činjenica je i da su primanja na Univerzitetu u velikoj disproporciji i da fakulteti koji upisuju manje studenata budu u mnogo težem položaju, čime se ulazi u fazu “trke za studente”, a u toj trci gubi kvalitet obrazovanja, objašnjava Perić u saopštenju.

Prema nejgovim riječima, ako tome "dodamo i partijsku kombinatoriku i kadriranje vladajuće koalicije, dolazimo do formule koja u potpunosti urušava temelje koncepta visokoškolskog obrazovanja".

- Ne bi bilo zgoreg i da sa više, barem retoričkog, žara uprava Univeziteta brani interese svoje institucije u komunikaciji koju imaju sa Vladom i resornim ministarstvom. Očigledna je namjera da se teret krize i u obrazovanju prenese isključivo na teret zaposlenih, što je drugi faktor koji urušava kvalitet znanja na državnom Univerzitetu. Jer, ili će najkvalitetniji kadar morati da ide “trbuhom za kruhom”, ili će vrijeme koje sada posvećuje za nastavu morati posvetiti obezbjeđivanju dopunskih poslova odnosno sredstava, čime se može desiti da pored kvaliteta nastave trpi i njihova autonomija, ističe Perić.

On nadalje kaže da bi neko mogao da pomisli da aktuelna Vlada pokušava da finansijsko poslovanje Univerziteta učini nemogućim i da druge, odnosno privatne, univerzitete na taj način konkurentnijim.

- Dodatno svijetlo na ovu tezu baca i činjenica da ne mali broj ministara i njihovih pomoćnika imaju dodatni angažman na privatnim univerzitetima. Upravo iz tog razloga, Vlada i njen prvi ministar treba da pokažu odgovoran odnos prema državnom univerzitetu i učine njegove finansije održivim, jer samo tako mogu otkloniti sumnje da je navedena teza tačna. Država treba da pokaže interes prema državnom univerzitetu i obrazovanju uopšte, koje je u svim razvijenim zemljama tertirano kao jedan od vitalnih nacionalnih interesa, smatra Perić.

Pozitivna Crna Gora poziva Vladu da, kako kažu, odustane od primjene neoliberalnog koncepta u obrazovanju i prepuštanja državnog univerziteta predatorskom tržištu i neravnopravnoj biznis utakmici.

- Vlada mora da pokaže brigu prema državnoj instituciji pokazujući više razumijevanja prema teškoj finansijskoj situaciji u koju ga je upravo ona i dovela, zaključuje se u saoptenju Perića.

Portal Analitika