Društvo

Rim: Obuka za planiranje upravljanja ribarstvom

1806unfaologook
K
onferencija "Ekosistemski pristup ribarstvu i akvakulturi" u organizaciji UN-ovog udruženja za hranu i poljoprivredu FAO održana je u Rimu, sa ciljem predstavljanja procesa planiranja upravljanja ribarstvom koji obuhvata principe održivog razvoja, uključujući ne samo ekološke komponente, već socio-ekonomske i društvene elemenate održivosti. Radionici su prisustvovali predstavnici naučnih i administrativnih institucija zemalja članica Generalne komisije za ribarstvo u Mediteranu, čiji je Crna Gora punopravni član od 2008 godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva poljoprivrede.

Rim: Obuka za planiranje upravljanja ribarstvom
Portal AnalitikaIzvor

-Eko-sistemski pristup upravljanja usvojen je od strane FAO Komiteta za ribarstvo, kao adekvatan i praktičan način koji omogućava potpunu implementaciju kodeksa ponašanja, po principu odgovornog i održivog ribarstva. Eko-sistemski pristup uključuje konvencionalni način upravljanja, koji nastoji da unaprijedi cjelokupno upravljanje identifikacijom i procjenom relevantnih problema i uključivanja svih zainteresovanih strana, kako bi proces bio efektniji i efikasniji- navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zajedno sa zainteresovanim stranama, posebnu pažnju poklanja održivom i odgovornom ribarstvu.

-Jedan od načina da se to u potpunosti sprovede je i prirpema planova upravljanja, kako bi more bilo na koristi budućim generacijama. Imajući u vidu specifičnost i zahtjevnost poglavlja XIII, neophodna je posebna posvećenost kada je u pitanju usklađivanje sa Zajedničkom ribarskom politikom. Planovi upravljanja ribarstvom, kao i oni za korišćenje određenih ribolovnih alata, neophodnost su koja nas čeka u narednom periodu. Predstavnici Crne Gore imali su priliku da se na kvalitetan način, kroz veliki broj prezentacija međunarodnih eksperata iz različitih oblasti ribarstva, upoznaju sa pripremom plana upravljanja ribarstvom i akvakulturom. Takođe,  imali su priliku da ustanove i prođu sve korake koji su neophodni u pripremi plana upravljanja, kao i da prepoznaju koji su to mogući modeli koji bi se mogli primijeniti i na domaće ribarstvo- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika